Fogyatékkal élők felé nyit a BroadwayEsemény | 2012.02.19.

Az Oroszlánkirály musical "autistabarát" változatának októberi siker után újabb két előadást szerveznek a Broadway-n autisták számára.

A Theater Development Fund nevű nonprofit szervezet bejelentése szerint április 29-én a Mary Poppins, majd szeptember 30-án ismét Az oroszlánkirály című musicalt szervezik meg autisták és családtagjaik számára a Broadway-n. Az októberi kísérleti előadás után a hálás családtagok lelkes levelekkel árasztották el a produkciót szervezőit. Mint Victoria Bailey, a Theater Development Fund igazgatója elmondta: sok családnak okozott nagy élményt, hogy az autista gyerekek szüleikkel és testvéreikkel nézhettek meg egy olyan előadást, amely alatt biztonságban érezhették magukat. Az oroszlánkirály "autistabarát" bemutatása után mintegy 1500-an jelezték, hogy szeretnének hasonló előadásokat.

A felmérések szerint minden századik gyermek autista az Egyesült Államokban. Az autista gyermekek gyakran megriadnak a hangos zajoktól, az éles fényektől, nehezen maradnak meg csöndben ülve. Az autizmus tünetei a viszonylag enyhétől a nagyon súlyosig széles skálán mozognak. A tavaszi Mary Poppins-produkcióra már szinte minden belépő elfogyott az 1797 férőhelyes New Amsterdam Színházban, a szeptemberi Oroszlánkirályra pedig tavasz végétől lehet jegyet venni az 1677 nézőt befogadó Minskoff Színházba. Mindkét előadást a Disney Theatrical Productions szakértők bevonásával állítja színpadra. A produkciók idejére babfotelekkel és kifestőkönyvekkel pihenőket is kialakítanak a színházban, ahol szakemberek segítenek azoknak a gyerekeknek, akiket meg kell nyugtatni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: FIDELIO.HU