Fogyatékkal élő és ép kortárs művészek tárlata a Nemzeti GalériábanEsemény | 2012.08.06.

Fogyatékkal élő és ép kortárs képzőművészek közös alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 5-től a Magyar Nemzeti Galériában.

Az október közepéig látogatható Újrafestett valóság – rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című tárlatra a képek folyamatosan készülnek a Magyar Nemzeti Galériában – mondta el Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke.

Az egyesület által meghirdetett kezdeményezésre húsz mozgássérült jelentkezett, köztük szájjal és lábbal festő, illetve egyéb fogyatékossággal élő alkotó is. Nagy motivációs erőt jelent számukra, hogy a múzeumban festhetnek, s megmutathatják, mire képesek a művészet terén – fogalmazott az elnök, hozzátéve: a fogyatékos emberek is képesek kiemelkedő művészeti alkotásokat létrehozni a számukra megfelelő feltételek biztosításával.
 
A fogyatékkal élőkkel kortárs művészek, mások mellett F. Zámbó István, Fürjesi Csaba, Gyarmati Zsolt és Hámori Anett alkotnak együtt. Dán Bernadette, a kiállítás művészeti szervezője rámutatott, hogy az ép és fogyatékos alkotók egyes műveket közösen készítenek el farostra vagy vászonra és lesz olyan mű is, amelyet a galéria falára festenek. A tárlat négy vezérfonal – kreativitás, sokszínűség, hagyománytisztelet, természetszeretet – köré szövődik.
 

A hat hétig látható kiállítást aukcióval zárják és a tervek szerint a befolyt bevétel nagy részével olyanokat támogatnak, akiknek életkörülményei jobbításra várnak – hangsúlyozta Szabó Antal, a támogató Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója. A cég biztosítja az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket, így nemcsak vászonra és papírra, hanem farostlemezre és a terem falára is tudnak festeni a művészek.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KULTÚRA