Fogyatékkal élőket foglalkoztató étterem nyerte a tízezer dollártHír | 2013.07.08.

A szekszárdi Ízlelő éttermet működtető Kék Madár Alapítvány kapta idén a NESsT és a Citi Magyarország Társadalmi Vállalkozások Versenye nyertesének járó tízezer dolláros díjat.

A versenyprogramban azt a NESsT Portfólióhoz tartozó társadalmi vállalkozást jutalmazzák, amely kiemelkedő eredményt ért el vállalkozása fejlesztése terén. A budapesti központú NESsT társadalmi vállalkozások megtervezésében és megvalósításában nyújt pénzügyi és üzletfejlesztési támogatást.

A versenypályázaton olyan társadalmi vállalkozások indultak, amelyek fogyatékossággal élő személyekkel, illetve más hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal foglalkoznak, és amelyek többek között a munkavállalásban nyújtanak segítséget, vagy a vidéki gazdasági lehetőségek serkentésén, illetve a helyi közösségek erősítésén dolgoznak. A társadalmi vállalkozások között található étterem, gyertya- és papírkészítő műhely, amelyek védett munkahelyként mozgássérült vagy értelmi fogyatékkal élő személyeket foglalkoztatnak; illetve környezettudatos neveléssel, valamint veszélyeztetett élethelyzetű fiatalok készségfejlesztésével foglalkozó vállalkozás is. A NESsT munkatársai és helyi üzleti tanácsadók a vállalkozás üzleti eredménye és a tevékenység révén elért társadalmi hatás alapján döntöttek a díj odaítéléséről.

A 2012-es évi teljesítménye alapján az idei díjat a Kék Madár Alapítvány vehette át, amely a társadalmi vállalkozása által üzemeltetett családbarát étteremben különféle fogyatékkal élő munkatársakat foglalkoztat, miközben színvonalas és egyben megfizethető alternatívát kínál az éttermi étkezésre a helyi közösség számára. A vállalkozás működtetésével kettős céljuk van: egyrészt a civilszervezet önfenntartó képességének erősítése, másrészt annak szemléltetése, hogy – megfelelő feltételek megléte esetén – a fogyatékossággal élők sokrétű munkavégzésre képesek. 2012-ben az Ízlelő étterem mintegy 22 millió forint árbevételt realizált, és 13 megváltozott munkaképességű személynek biztosított értékteremtő munkát méltányos bér mellett.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ