Fogyatékkal élők – egyenlő feltételekHír | 2013.12.19.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete bemutatta Magyarország első Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontját kedden délután.

A Ferencvárosban található kutatóközpontban Szentes Tamás egészségügyi és szociális főpolgármester-helyettes tett látogatást. A központ jelenleg a munkahelyek és az oktatási helyszínek hozzáféréséhez szükséges eszközöket, berendezéseket mutatja be, felhívva a figyelmet a jó gyakorlatokra és innovatív fejlesztésekre. Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont különböző fogyatékossággal élő munkatársakat alkalmaz, akik felhasználói tesztcsoportot alkotnak.

A tervezők a speciális igényű személyekről szerzett elméleti tudásukat olyan gyakorlati ismeretekkel bővíthetik, amelyeket kizárólag maguktól a speciális igényű felhasználóktól kaphatnak meg. Az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére kerül a hangsúly.

A széles körben alkalmazott termékek, szolgáltatások, rendszerek és a környezet tervezése és fejlesztése úgy történik, hogy azok a felhasználók lehető legszélesebb köre számára is igénybe vehetők legyenek, nemre, korra és adottságokra való tekintet nélkül. A konferenciaterem és oktatóterem bárki számára bérelhető.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: METROPOL