Fogyatékkal élő fiatalok álltak felszolgálónak OrosházánHír | 2016.03.17.

Kerekes székes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok működtetnek egy fővárosi kávézót. Sok helyen híre ment. Huszonnégy fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy valós munkatapasztalatot szerezzenek, új képességekre tegyenek szert, és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal. Ilyen hírért nem kell nekünk a fővárosba menni: közvetlen környezetünkben, a Békés megyei Orosházán 2015 nyarán mások ezt már kitalálták, megvalósították: egy fiatal vállalkozás a Vadvirág Esélyklubbal karöltve megcsinálta. Már törik a fejüket a folytatáson. Szinte biztos, annak is híre lesz.

Nyílt egy kávézó a belvárosban. Mint kiderült, az ötlet régóta érlelődött Csiszár Béla fejében. A fiatalember családjában volt hagyománya a vendéglátásnak. Az alapkoncepció: kulturált, otthonos hely kialakítása, ahol minőségi kínálat mellett megfizethető árakkal találkozik a vendég.

— Nem sznob helyet akartam, ahova azért járnak az emberek, mert mások számára is közkedvelt valamiért. Szekszárdon van olyan kávézó, ahova beléphet a vendég munkásruhában, de megjelenhet elegánsan is. A lényeg a jó kávé szeretete. Ezért választottam partnerül e kávéházat. Prémiumkávékból, az év kávéjából és újhullámos kávékból kínálunk mi is, a Caffè Sempre kávézóban, ahol emellett kizárólag szálas teákkal kínáljuk a vendégeket — sorolta törekvéseiket a fiatalember. Elárulta, a Vadvirág Esélyklubbal – ahol felnőtt, fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkoznak – a közös projekt Misák Darinka szakember megkeresésével kezdődött.

Besétált a kávézóba, hogy van egy Pécsről kiinduló, az értelmi fogyatékosok elfogadottságát elősegítő kezdeményezés, amihez partnert keresnek. A fogyatékkal élő klubtagok önkéntes alapon, két héten keresztül felszolgálnak egy kávézóban. Én is hallottam a kezdeményezésről, de alapvetően a kíváncsiság hajtott: vajon én, magam és a város mennyire befogadó? Mert valljuk be, az emberek zavarban vannak, ha fogyatékkal élő személlyel találkoznak.

A programban nyolc fiatal vett részt, akik előbb a klubban kaptak alapos felkészítést. A két hét alatt a fiatalok a kezdeti bizonytalanság után egyre magabiztosabbak lettek. A vendégek, akik ez idő alatt megfordultak a kávézóban, jól fogadták és folytatásra ösztönözték a kezdeményezőket.

— Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, lesz folytatás. A projekt kapcsán azonban maradt bennem hiányérzet. Egyrészről nagyobb érdeklődést vártam a program megálmodóival együtt a lakosság részéről. Másrészt úgy vélem, a városban élőknek markánsabban képviseltetniük kellett volna magukat e remek kezdeményezés mellett. Ami viszont elvitathatatlan siker: a programban résztvevő fiatalok a kezdeti nehézségek után magabiztosabbak lettek. Bebizonyították, képesek még tartalmasabb életet élni, ha nem „rejtegetnénk” őket. Ezért dolgoznak a klub nevelői, amiért maximális tisztelet illeti őket. A kávézóval mi csak egy kis szigetet tudunk adni a négy fal után, a többi már az embereken múlik. A vadvirágosokban nincs előítélet velünk szemben!

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BEOL