Fogyatékkal az orvosnál - oktatják, tanuljákHír | 2014.07.26.

A fogyatékos emberek sokszor azért nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz, mert nem tudják kifejezni magukat egyértelműen.

 

Több esetben maguk az egészségügyi dolgozók sem tudják, hogyan közelítsék meg a számukra furcsán viselkedő, nem a megszokott módon reagáló betegeket. Erre a problémára igyekszik megoldást kínálni a Mindennapi Kultúráért Egyesület, amely az elmúlt két hónapban nyolc képzést bonyolított le az ország több egyészségügyi intézményében: Siklóson, Harkányban, Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Létavértesen.

A nyolc képzésen közel száz fő vett részt. Az ismeretátadás mellett a szemlélet formálására, ezáltal a fogyatékos emberek életminőségének javítására is lehetőség adódott. A hallgatók számára elméleti és gyakorlati tudást egyaránt nyújtott a képzés. A kórházi dolgozók így a jövőben hozzájárulhatnak saját munkájuk keretei között a sérült emberek társadalmi integrációjához, megvalósulhat az egyenlő esélyű hozzáférés már az egészségügyben is - tájékoztatott az egyesület.

A program első részében a hallgatók találkozhattak filmen és előadás keretei között az autizmussal. Megismerkedhettek az ehhez a fogyatékossági csoporthoz tartozó emberek sajátosságaival és a számukra is könnyen értelmezhető környezet megteremtésének gyakorlatával.

A képzés második elemeként megismerhették a kommunikációelmélet legalapvetőbb téziseit, majd a gyakorlatban is megtanulhatták, hogyan kell és lehet „KÉK" nyelven, azaz könnyen érthető módon kommunikálni mindazokkal, akiknek erre van szüksége.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS