Foglalkoztatási reform: nagy a bizonytalanság, sok a kérdőjelHír | 2013.01.15.

Lezárulni látszik az a hosszú folyamat, ami a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának reformját tűzte ki célul. Három szervezet (Kézenfogva Alapítvány, Salva Vita Alapítvány, MEOSZ) munkatársával beszélgetett a Közelkép, hogy mi változott eddig, illetve mire lehet számítani a reformot követően.

Az átalakítás mellé persze számokat is nyilvánosságra hoztak: eszerint hétezerrel növekszik a támogatott foglalkoztatottak száma, s így körülbelül harmincezren dolgozhatnak annál a 326 vállalkozásnál, amelyek már megszerezték az akkreditációs tanúsítványt.

Azt még nem látni, hogy a gyakorlatban hogyan működik majd a rendszer, ehhez több időnek kell eltelnie. Egyelőre annyi biztos, hogy „egyszerűsítették a korábban nagyon bonyolult szabályozást, amikor sokféle ellátás sokféleképpen járt" – mondta el a Közelképnek Végh Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője, majd hozzátette; nehézségek már most is adódnak.

Friss a dolog

„Egyelőre nagyon frissek a jogszabályok és azok a rehabilitációs szakigazgatási szervek, melyeket az új jogszabály alapján létre kellett hozni, még nem mindenhol működnek száz százalékosan. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek nem mindig kapnak időben megbízható választ a kérdéseikre. Az ellátórendszer sincs még teljesen fölkészülve az új helyzetekre. Hosszabb az átfutási idő, sokszor tanácstalanság jellemző, bár ez minden jogszabályváltozásnál előfordul" – vázolta Végh Katalin.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG