Filmszerepre készül Weisz FanniHír | 2013.10.07.

Mostanában alig látni a városban Pécs arcát, ugyanis rengeteg teendője miatt Budapestre költözött. A Vodafone Főállású Angyalaként tevékenykedik, a 2015-ös Milánói Világkiállításon Magyarország hivatalos arca lesz a, a készülő Kincsem című film egyik szerepére készül és emellett továbbra is mindig mosolyog a törékeny szőke lány. Az Abszolút Nő vendége Weisz Fanni.

- Mivel foglalkozol mostanában?

- Szeptembertől a Vodafone Főállású Angyalaként segíthetem a Hallatlan Alapítvány és a Csend Hangja klaszter munkáját, folytathatom az iskolák látogatását ahol érzékenyítő előadásokat tartok diákoknak, Pécsett is. Programom fő célja a jelnyelv népszerűsítése, az egyenlő esélyek megteremtése a siketek számára. Magyarországon a becslések szerint 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló él. Bár a nyelvi kulturális kisebbségnek számító siketek természetes anyanyelvét, a jelnyelvet hazánkban 2009 óta önálló nyelvként ismerik el, a speciális iskolák egyelőre nem, vagy csak korlátozottan biztosítják a jelnyelven történő tanulás lehetőségét. A siket gyermekek 93 százaléka halló családban születik, és sajnos sok esetben sem ők, sem családjuk nem sajátítja el a jelnyelvet, így nem csupán a családon belüli kommunikáció válik nehézkessé, de a gyermekek egészséges személyiségfejlődése sem lehet zavartalan. Álmom, hogy egy siket gyermek megszületése ne tragédiát, hanem örömöt jelentsen a szülők számára. Angyal-évemnek legfőbb célja az, hogy minden siketen született gyermek és családja számára biztosítottá váljék a jelnyelv elsajátítása.

- Milyen érzés a tudat, hogy te leszel Magyarország arca a 2015-ös Milánói Világkiállításon?

- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek hazám egyik képviselője egy ilyen nagyszabású rendezvényen. Annál is inkább, hiszen az esemény fő témái – az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés – számomra is fontosak.

- Lehet már tudni részleteket a nemrég kapott filmszerepeddel kapcsolatban?

- Szinte kimondanom is hihetetlen, hogy szeptember 18-án a 21. születésnapi ajándékom egy film egyik főszerepe volt. A mozi a legendás magyar versenylóról, Kincsemről készül. A forgatókönyvet Bereményi Géza írta, a dramaturg Szőcs Géza költő, rendezőnek pedig egy Oscar-díjas alkotót kérnek fel. Losonci Gábor producer azt is elmondta, hogy a filmben két főszerepet amerikai Oscar-díjas színészeknek szánnak. A sajtótájékoztató végén a stáb még egy születésnapi tortával is kedveskedett nekem. (nevet) Nagyon izgatott vagyok, de legjobban annak örülök, hogy a felkérés is bizonyítja: ma már az élet egyre több területén számolnak a fogyatékkal élőkkel. Remélem, hogy ebben az én tevékenységemnek is van egy kis szerepe.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PECSMA.HU