Fesztiválozó fiatalok az esélyek egyenlőségérőlHír | 2011.07.25.

A fiatalok többsége, ha megteheti, fesztiválról-fesztiválra vándorol nyaranta. De vajon egy fogyatékossággal élő fiatal hogyan tud részt venni a szórakozás e könnyed formájában? A megkérdezettek és az érdekvédő szervezetek egyaránt kiemelték, hogy az akadálymentesség biztosítása mellett a kedvezményes jegyvásárlási lehetőség szolgálna legnagyobb segítségként.

Az idei szezon legnagyobb fesztiválja, a nemzetközileg is elismert Sziget példaértékű figyelmességet tanúsít fogyatékos vendégei felé: Braille-írásos műsorfüzettel, látássérülteknek szóló huszonnégy órás kísérőszolgálattal, ingyenes buszjáratokkal és a többi fesztiválhoz képest kimagasló akadálymentesítéssel készül.

„A rangosabb fesztiválokon mindenhol együttműködőek a fogyatékossággal élő fiatalokkal, különösen abban az esetben, ha a rendezvényre való jelentkezés érdekvédelmi szervezeten keresztül történik. Látássérült emberek esetében igazán az akadálymentes közlekedés biztosítása fontos szempont. Ha a rendezvényt úgy hirdetik meg, hogy a látássérült résztvevők kísérőt vehet igénybe, akkor nagyobb eséllyel látogatnak el” – mondták el a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Lendület ifjúsági Klubjánál.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) önérvényesítő csoportjaival vesz részt egy-egy nyári rendezvényen. Idén harmadik alkalommal települnek ki a Szigetre, ahol védenceik animátorként, játékvezetőként dolgoznak majd. „Mindenképpen jó lehetőségnek tartjuk, hogy ilyen és hasonló rendezvényeken az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok is megmutathatják tudásukat, hiszen így szervezeti szinten olyan társadalmi integrációt indítunk el, mely elősegíti a pozitívabb kép kialakítását” – mondta el a Közelképnek az ÉFOÉSZ Központi Irodájának munkatársa, aki emellett felhívta rá a figyelmet, hogy az akadálymentesítés alatt a szervezők szinte kivétel nélkül elfeledkeznek az infokommunikációs feltételek megteremtéséről. „A helyszínek megközelíthetősége mellett képekkel, piktogramokkal való tájékozódási segítséget is biztosítani kellene, igény szerint pedig személyi segítőkre lenne szükség” – mutatott rá.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG