Ferencváros más szemmel: akadálymentességben még van hová fejlődniHír | 2014.12.15.

A nemrégiben tartott Rehab Critical Mass felvonulás főszervezőjével, Kiss Csabával Haller utcai otthonában találkoztak. A 37 éves fiatalember születése óta mozgássérült, két éve lakik a kerületben.

A mozgalommal a célja egy szolidárisabb társadalom elérése, ahol "az ember értéke nem a társadalmi hasznosságában van, hanem az emberben." Csaba szerint az lenne az igazi, ha egy fogyatékkal élő gyermek és annak szülője közel ugyanolyan eséllyel indulna, mint az egészségesek. 

Azt mondja, a politikának rá kell jönnie, hogy érdeke ezzel a témával foglalkozni, ez a célja. A "mozgalom" egyre nő, szerinte már vannak akkora ez a "kritikus tömeg", ami már komoly szavazatszámot jelent. Ez egy abszolút civil, alulról jövő kezdeményezés, ahol Csaba mellett Surányi Judit, Csordás Anett, Altbacker Zsuzsa és Surányi Ádám alkotja a magot. 

Csabi szerint Ferencváros fővárosi szinten elég jó az akadálymentesítésben, de persze az lenne az igazi, ha végre minden padkát megcsinálnának. A kerületben a Vásárcsarnok az egyik kedvenc helye, ott szokott bevásárolni. Szerinte elég nagy baj, hogy még az önkormányzat épülete sem akadálymentes, van két lépcsőfok, ami miatt kerekes székkel csak hátulról, az óvodán keresztül lehet bejutni az épületbe. 

Csaba szerint lassan mozdul valami az ügyben, de sajnos csak lassan, lépésről lépésre tudnak haladni. Jövő májusra újabb demonstrációt szerveznek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FERENCVÁROS