Ferences jótékonysági est az autizmussal élőkértHír | Esemény | 2014.01.06.

A szeretet sokszor váratlanul, drámai erővel tör be az ember életébe. Francesco di Bernardone, a fiatal firenzei kereskedő apja textilüzletét vitte, nagyvilági életet élt, dúskált a földi javakban. Miután a háborút megjárta, más emberré vált. Ettől kezdve életét a legkisebbek és a legutolsók szolgálatának szentelte. Isten szegénykéje, Assisi Szent Ferenc – így ismeri őt az utókor.

Az önátadás, adakozás, rászorulók segítése fontos szerepet tölt be Szalóki Ági értékrendjében is. Nem először állítja nevét és művészetét olyan ügy szolgálatába, amelynek támogatása egyben hátrányos helyzetű közösségek vagy személyek felkarolását is jelenti.

A mostani koncerten Karády Katalin örökzöld slágerei csendülnek fel Szalóki Ági és zenésztársai, kiváló magyar jazz-előadók tolmácsolásában. Hamvadó cigarattavég, Szomjas a szám, Mindig az a perc... a 20. század magyar dívájának édesbús dallamait dúdolva kevesen tudják, mennyire aktuális egy jótékonysági rendezvényen Karády emlékezete. A sztárstátuszból drámai módon letaszítva, a színésznőt valamennyi diktatúra meghurcolta, sőt életét is komolyan veszélyeztette. Karády emberiességének tanújeleként többször mutatta ki szolidaritását a leginkább védtelenek iránt.

A koncert sajátos módon köti össze a múlt század jellegzetes magyar városi életérzését a jelenkor zenei atmoszférájával. Az est különlegessége, hogy ez alkalomra megújul a repertoár, így bőven lesz része meglepetésben a törzsközönségnek is. A dalok két fantasztikus magyar hangszeres-zeneszerző, Bacsó Kristóf szaxofon- és Juhász Gábor gitárművész feldolgozásában hangzanak el. És ahogy a negyvenes évek pesti kávéházaiban, úgy a Zeneakadémia csodásan felújított színpadán is a kor legjobb hangszeresei, jazzművészei kísérik a dívát.

Az említett két előadón túl ott találjuk a fellépők között Szakcsi Lakatos Róbert zongoraművészt is, aki elismertségét nemcsak híres zenész családja, hanem saját érdemei révén is, klasszikus zongoristaként, illetve impulzívan rögtönző jazzmuzsikusként egyaránt méltán szerezte. Az este további fellépői a harsonaművész Schreck Ferenc, valamint ritmusszekciót alkotó Kovács Zoltán (bőgő) és Cseh Balázs (dobok).

Rendező: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

Jegyár: 6.900, 5.600, 3.200 Ft

A koncert időpontja: 2014.01.10. 20.00

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ZENEAKADÉMIA