Fények, hangok és képek nélkül élveHír | 2013.08.31.

Ma Magyarországon kb. 15 000 siketvak ember él. E fogyatékossági típus gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint. A Siketvakok Országos Egyesülete azért jött létre, hogy segítse, támogassa őket, valamint hogy esélyt biztosítson egy boldogabb, élhetőbb életre. Az egyesületről és a siketvakok helyzetéről Kedves Éda ügyvezetővel, Czutor-Kovács Márta gyógypedagógussal és Bodó Zoltán szociális munkással beszélgettem.

Lexi: Kiket nevezünk siketvakoknak?

Siketvakok Országos Egyesülete: Ez egy rendkívül komplex, halmozott sérülés. Siketvaknak azokat a személyeket nevezzük, akiknek látás- és hallássérülése egyidejűleg fennáll, és csak speciális módszerekkel lehet velük kapcsolatot felvenni, kommunikálni és oktatni őket. A kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen siket és teljesen vak, hanem ide tartoznak azok, akiknek ugyan van látás- és hallásmaradványa, de támogatásuk, fejlesztésük és kommunikációjuk csak a 2 sérülés együttes figyelembevételével képzelhető el.

Lexi: Milyen okokra vezethető vissza a kialakulása?

SVOE: Megkülönböztetünk szerzett és veleszületett siketvakságot. A legelső állapotról akkor beszélünk, ha már születésükkor olyan mértékű látás- és hallássérülés mutatkozik, amely speciális, siketvakok számára kialakított gondozást, fejlesztést igényel. A szerzett siketvakoknál a már meglévő látás- vagy hallássérüléshez a későbbi életkorban társul a másik érzékszerv súlyos fokú károsodása, vagy mindkét érzékszerv már beszédtanulás után sérül. Kialakulásuk rendkívül heterogén okokra vezethető vissza, és egymástól teljesen függetlenül is kialakulhat a látás- és a hallássérülés. Ezer meg ezer oka lehet a problémának külön-külön mindkét érzékszervnél. A vírusos és a toxikus érzékvesztésen kívül lehet még diabétesz vagy időskori érzékromlás is, úgy, hogy a látás és hallás függetlenül romlik el.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SINOSZ