Állami dologidő: felülvizsgált rokkantságra visszaterelés Hír | 2011.09.01.

Támogatás nélkül, és ezt a szó szoros értelmében is igaznak vehetjük, nem tud megállni a lábán a munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű többsége. Ha állni kell, egy részük csak személyre, testre szabott, drága rehabilitációs eszközzel tud ennek megfelelni, és termelése bér- és kompenzációs támogatások nélkül nem lesz versenyképes.

Kaposváron a skandináv regattáknak varrnak mentőmellényeket, s ha a 8-15 ezer forint értékű darabokat 400 forintnál többért vállalnák, elbuknák a rendelést. Nehezen fog megállni a lábán az is, aki fennakad a rokkantnyugdíjasok átfogó felülvizsgálatán, és - úgymond - visszaterelik a munka világába. Ezt mondják azok, akik adtak már munkát megváltozott munkaképességűeknek, és akik ismerik a munka manapság egyre zordabb világát.

Hegedűs Lajos, a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke szerint a munkapiac nincs felkészülve 150 ezer visszatérő rokkantnyugdíjasra, de a felülvizsgálatok nem is igazolják azt, hogy akár csak megközelítőleg ilyen számban lennének a rendszerben potyázók.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) a közelmúltban rendelte el négy somogyi lakos rendkívüli felülvizsgálatát, tájékoztatott a megyei kormányhivatal. Ezek a rokkantnyugdíjasok vélhetően részei annak a 130 embernek, akinél országosan elindult - 1500 vizsgált személyből - a rendkívüli felülvizsgálat. A hírek szerint mintegy 220 ember esik majd át a tüzetes felmérésen. A kormány ezzel a rendszerrel visszaélőktől akarja megszabadítani a költségvetést, mindannyiunk érdekében, és teljes joggal, értékelik a folyamatot átélő érintettek. Csakhogy a koloncok több szempontból is veszélyesek a "nem egészségesek", de munkát vállalni képesek nem kis táborára nézve, hiszen méltatlanul ellenük hangolhatja a közvélekedést. Erre lenne most a legkisebb szükségük.

A kaposvári Praktikum Kft. a gazdaság viharos vizein próbál túlélni. A 74 embert, köztük 65 megváltozott munkaképességűt foglalkoztató céget sem kímélik a válságjelek. Tavaly kapaszkodtak vissza ismét a felszínre, de a nyílt versenyben nincs idő pihenni. Beleznai Csillaügyvezető azt mondja: teljes értékű munkára nem képes dolgozóikkal hátrányban vannak, s csak a bér- és költségkompenzációval lehetnek pariban a versenytársakkal. Ez az állami támogatás a személyi kiadások 45 százalékát fedezi. Enélkül rolót húzhatnának.

A cégvezető egyetért a felülvizsgálattal, de hangsúlyozza: amint a gyerekek körében sem mindenki integrálható az oktatásba, úgy itt sem mindenki használható a nyílt piaci versenyben. Minden egyes személyiséget egyedileg, személyre szabottan szabad értékelni és megfelelő munkahelyet találni neki. Minden más megoldás embertelen lehet. A megfelelő munkahely csak elkezdődik az akadálymentesítésnél, de nem ér véget ott. Egy munkaállomás kialakítása odafigyelés, és költség, mondja Beleznai Csilla.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ