Felpörget, lenyugtat és gyógyít: íme a titkos doppingszer | 2016.11.11.

A mindennapos tevékenységeink mellé gondosan megválogatott zenei aláfestés pozitív hatást gyakorol mind mentális-, mind fizikai jóllétünkre.

Rakjunk már be valami zenét! – hangzik el a mondat gyakran baráti összejöveteleken, a családdal együtt töltött hétvégén, vagy akár az irodában egy-egy monotonabb feladat végzése közben. Első hallásra részletkérdésnek tűnik, hogy mi megy a háttérben, de ha közelebbről megvizsgáljuk a dolgot, kiderül, hogy a gondosan megválasztott háttérzene, milyen nagy hatással van szervezetünk és elménk működésére.

 

Bizonyított fiziológiai hatások

A brit Journal of Advanced Nursingben megjelent tanulmány szerint a tudósok krónikus fájdalmaktól és depressziótól szenvedő betegeken tesztelték a zene pozitív fiziológiai hatásait. A tesztalanyokat háromfelé, két zenével és egy zene nélkül gyógyított csoportra osztották. A terápia végén az első két csoport esetében a krónikus fájdalmak 19-21 százalékkal, a depressziós tünetek pedig 25 százalékkal mérséklődtek a kontrollcsoport eredményeihez képest. A fájdalom és pszichés tünetek enyhítése mellett a szív- és érrendszeri problémák kezelésében is sikeresen alkalmazható a zeneterápia. Az Oxford University szerint a test ritmusával összhangban lévő zenei alkotásokkal kordában tartható a szív, napi harminc perc klasszikus zene hallgatása pedig hatékonyan hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez.

Több tanulmányból ezek mellett az is kiderül, hogy a kedvelt dalok a fizikai teljesítőképességünk növelésében is hasznunkra válhatnak. Olyan neves sportpszichológusok szerint, mint a megannyiszor idézett Costas Karageorghis, akinek kutatásai a sporttevékenység közben hallgatott zene teljesítménynövelő hatásaira koncentrálnak, megállapítható, hogy az edzés mellé gondosan szelektált zenei aláfestés akár 15%-al is növelheti sportteljesítményünket. Costas úgy véli, a zene képes az alfa agyhullámok közvetlen stimulálására, melyek nagy szerepet játszanak a stresszoldásban, a problémamegoldásban, valamint a koncentrációban. A ritmusos dallamok tehát amellett, hogy szórakoztatnak, segítik az edzés üteméhez való alkalmazkodást is, ezáltal zenehallgatás közben energiáinkat hatékonyabban fókuszálhatjuk az épp folyamatban lévő tréningre. 

A sport és a gyógyítás mellett a helyesen megválasztott zenei aláfestés olyan mindennapos tevékenységekben is segít, mint a tanulás, vagy a repetitív, monoton munka. A fülhallgatóval hallgatott zene a környezeti alapzaj kiszűrésével segíthet abban, hogy jobban tudjunk fókuszálni bizonyos alkotói, szerkesztési tevékenységek során, de a gondosan megválasztott irodai háttérzene is növelheti a munkavállalók teljesítőképességét, pozitív hatással lehet mentális jóllétükre és a munkához való hozzáállásra. Sikeresen alkalmazzák világszerte Mozart zenéjét például tanulászavaros, figyelemhiányos gyermekek koncentrációjának esetében is (Mozart-hatás).

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HVG.HU