Félmilliárddal több jut idén a fogyatékossággal élők üdülési támogatásáraHír | 2012.01.23.

Január 16-tól  február 29-ig lehet benyújtani a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt „Vár a pihenés" pályázatot. Célja a fogyatékkal élők üdülési támogatása, melyre idén félmilliárd többletforrást szán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Ennek bejelentéséről, valamint az Országos Fogyatékosügyi Programról, illetve a kromoszóma-rendellenességben szenvedők támogatásáról is szó esett az Országos Fogyatékosügyi Tanács alakuló ülésén.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által kiírt „Vár a pihenés" elnevezésű pályázatot január 16-tól lehet benyújtani a MNÜA honlapján keresztül letölthető formanyomtatványon február 29-ig. Előző években az számított előnynek, ha a pályázó teljes összegű ellátása és a pályázat beadását megelőző hónapban szerzett jövedelme együttesen nem haladja meg a nettó 80 ezer forintot. Idén ez az összeg nettó 120 ezer forintra emelkedett.

Amennyiben egy fogyatékossággal élő személy pályázata sikeresnek bizonyul, az Alapítvány 40 ezer forint értékű üdülési szolgáltatást biztosít, tízezer forint önrész megfizetése mellett. Kísérő személy esetében a támogatás húszezer, ötezer forint önrésszel. Ennek finanszírozására az állam 2012-es évben félmilliárd forinttal több támogatást szán, amit az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) alakuló ülésén jelentett be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A tanácskozáson egyéb témaköröket is érintettek, így például az Országos Fogyatékosügyi Program 2012-2013. évekre vonatkozó intézkedési tervét tárgyalták. „Javasoltuk, hogy szükséges rendezni az elemi rehabilitációban működő szakemberek képzését. Továbbá felül kell vizsgálni az életvitelt segítő eszközök társadalombiztosítási támogatásba vonásának lehetőségét. Végezetül jeleztük, hogy a betegszállítók nem alkalmasak a fogyatékos személyek szállítására. Ugyanis erre a feladatra szakosodva léteznek a támogató szolgálatok" – jegyezte meg az előterjesztéssel kapcsolatban Nagy Sándor, a Vakok Szövetsége által delegált tag. Azonban hozzátette, hogy a tervben írtak többsége jól szolgálja a fogyatékos személyek helyzetének javítását.  Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) képviseletében Bercse László önérvényesítő tett javaslatot az intézkedési terv kiegészítésére. Véleménye szerint szükséges, hogy belekerüljön a tervbe a támogatott döntéshozatal bevezetése és a jelenlegi gondnoksági rendszer átalakítása. Kiemelte, alapvető lenne, hogy a Tanács a készülő új Polgári Törvénykönyvet is tárgyalja, véleményezze.

Téma volt a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény módosítására irányuló kormány-előterjesztés. Ennek értelmében bővítik a fogyatékossági támogatásra jogosultak körét a kromoszóma-rendellenességben (elsősorban Williams-szindrómában) szenvedőkkel. „Ez annyit jelent, hogy minden olyan szindrómában szenvedő személy jogosult lesz a támogatásra akik a Williams szindrómához hasonló károsodással élnek" – magyarázta Wisinger János, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) által delegált tag.

Azonban az üléssel kapcsolatban negatív vélemény is született. „Sajnos nem tárgyalták a közvéleményt és az érintett emberek százezreit komolyan foglalkoztató rokkantsági ellátó rendszer változásáról beterjesztett törvényjavaslatot" – mondta utólag Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke és az OFT társelnöke, aki egyéb elfoglaltság miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG