Felkapottak a világban a vaksötét éttermekHír | 2011.12.30.

Európai sikerei után New Yorkba készül a francia Dans Le Noir (A sötétben) étterem. A vendégek koromsötétben vacsoráznak, és vak pincérek szolgálják ki őket.

A különleges élményt nyújtó étterem decemberben nyitja meg kapuit a forgalmas Times Square közelében. „Amikor belevágtam ebbe az üzletbe, mindenki azt gondolta, hogy megőrültem, a bankoktól kezdve a saját anyámig” – emlékezett vissza a kezdetekre Edouard de Broglie, az étteremlánc alapítója és a tulajdonos Ethik Investment vállalat vezérigazgatója.

Hozzátette: „Meg akartam mutatni, hogy olyan vállalat is lehet rendkívül jövedelmező, fejlődőképes és nemzetközileg elismert, ahol az alkalmazottak fele érzékszervi fogyatékkal él”. A Dans Le Noir nem az első sötét étterem, de kétségkívül a leggyorsabban terjeszkedő lánc, amely már több mint egymillió embert látott vendégül állandó és időleges éttermeiben.

A sötét éttermek úttörőjének számító német Blindekuh (Vak tehén) Zürichben nyílt meg 1999-ben. A vaksötétben étkezés trendje de Broglie éttermével érkezett meg Párizsba 2004-ben, és hasonló vendéglők nyíltak a világ más városaiban, köztük Berlinben, Sanghajban, Montrealban és San Franciscóban is.

A Dans Le Noir vastag függönyökkel elsötétített éttermeiben látássérült pincérek kísérik a helyükre vendégeket, és két-három fogásos meglepetés menüket szolgálnak fel számukra. A párizsi siker után a londoni étterem 2006-ban kezdte meg működését, olyan vendégekkel, mint Vilmos herceg és Kate Middleton, akik legalább „itt el tudtak menekülni a lesifotósok elől” – jegyezte meg a 49 esztendős de Broglie.

Az étteremlánc később Moszkvát, Barcelonát és Szentpétervárt is meghódította. Az elődökhöz hasonlóan a New York-i étteremben is négyfajta meglepetés menü várja a vendégeket: egy teljesen titkos, egy húsevőkre, egy vegetáriánusokra és egy tengeri finomságokat kedvelőkre szabott változat. Egy háromfogásos, borral kísért vacsora ára fejenként 56 dollárnál (12 500 forint) kezdődik.

De Broglie szerint a 72 férőhelyes új étterem asztalfoglalásai teljesen beteltek az első három hétre. Mint hozzátette: az újabb célpontok között szerepel Dél-Amerika és Ázsia is. A sötét gyógyfürdőket is működtető Ethik Investment a profitjának tíz százalékát a fogyatékos emberek társadalomba való integrálását segítő szervezetek támogatására fordítja.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÍREK.SK