Felismeri a Down-kórt a szuper ultrahangHír | 2014.02.04.

Forradalmasíthatja a nőgyógyászati, az urológiai vizsgálatokat az az ultramodern ultrahangos készülék, amelyet a világon másodikként Budapesten mutattak be múlt hét hétfőn.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján várandósságának 6. hónapjában járó kolléganőjük, Deák Viktória (34) is tesztelte a szuper szerkezetet, amely sosem látott pontossággal képes megmutatni, hogyan fejlődik a magzat az anyaméhben.

– Ha már a 13. héten lehetőségem lett volna ilyen vizsgálatra, nyugodtabb három hónap várt volna rám ezután a hormonvizsgálatig – szögezte le Viki, akinek kislánya, Bodza incselkedett a géppel, bujkált előle. Mint kiderült, a tökéletes felvételek a terhesség 13-21. hetében készülhetnek el a géppel.

– Az ötödik dimenziót az automatikus precíz mérés jelenti, amelyet ezelőtt a gép előtt egyetlen szerkezet sem tudott – ismertette a részletekbe prof. Rigó János, a klinika főorvosa. – Az 5D-s ultrahang egyik legnagyobb előnye, hogy képes kiküszöbölni a vizsgáló orvos által elkövetett esetleges mérési hibákat is. A pontosság létfontosságú például egy terhesség során végzett nyakiredő-vizsgálatnál. A Down-kór kiszűrésére használt eljárásnál ugyanis egytized milliméternek is óriási szerepe van; eldöntheti például, tovább kell-e küldeni a kismamát egy nagyobb kockázatot jelentő tesztre. A speciális szemüveggel az arra alkalmas monitoron a korábbi két dimenzió helyett az orvos és a páciens is térben láthatja a magzatot, minden eddiginél sokkal nagyobb felbontásban – tette hozzá a professzor.

A hétfőn bemutatott műszer a szülészet-nőgyógyászat mellett óriási előrelépés lehet a prosztata-, pajzsmirigy betegségek és egyes ráktípusok, így akár a mellrák korai felismerésében.

– Bár egyelőre csak mutatóba kaptuk a gépet, őszintén remélem, hogy a hétköznapi gyógyításban is elérhető lesz – bizakodott Rigó professzor, aki hozzátette: az 5D-s készülék ára felszereltségtől függően 30–50 millió forint között mozog.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BLIKK