Feliratozás az Újpesti Közösségi TelevízióbanHír | 2012.07.03.

Az Újpesti Közösségi Televízió (ÚKTV) 2009 májusa óta törekszik a kommunikációs akadályok leküzdésére. A kerületben heti rendszerességgel jelentkező körzeti híradó és magazinműsor kommunikációs akadálymentesítésére – pontosabban: infokommunikációs akadálymentesítésére – tett lépéseik mindenképpen példaértékűnek számítanak.

Eleinte a kommunikációs akadálymentesítést jelnyelvi tolmácsolással oldották meg, azonban a Budapest IV. kerületében élő siket és nagyothalló lakosok közül néhányan jelezték a SINOSZ munkatársainak, hogy a jelnyelvi változat nem felel meg minden hallássérült igényének, hiszen a nagyothallók többsége nem használja a jelnyelvet.
A SINOSZ munkatársa felvetette a televízió szerkesztőinek a feliratozás lehetőségét, amelyre hamarosan pozitív válasz érkezett.
 
Az együttműködés eredményeként negyedik hónapja a híradós anyagok feliratozva kerülnek a képernyőre. A feliratozást Újpest Önkormányzata támogatja, mint a televízió fenntartója.
 
Megterhelő költséget jelent-e a feliratozás? Bizonyára jelent plusz költséget, de ha ez a jó ügyet szolgálja, akkor a plusz költség megtérül, elégedettebbek a lakosok, erkölcsi nyereség sem kevés, nem utolsó sorban egy jó ügy szolgálatában a plusz költség nem jelenthet problémát.
Forrás: SINOSZ