Felháborodtak a látássérültek a népszámlálás miattHír | 2011.10.21.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult a vakok és gyengénlátók egyik érdekvédelmi szervezete, mivel a látássérültek nem tudták elektronikusan kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Készült ugyan a vakok számára egy szoftver, ám használhatatlannak bizonyult.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete kifogásolja, hogy az érintettek nem tudták elektronikusan kitölteni a népszámlálási kérdőívet, ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak, és eljárást kezdeményeznek.

Egy látó ember kevesebb, mint 20 perc alatt tudta kitölteni az interneten a népszámlálási kérdőívet. Erre a látássérülteknek nem volt lehetőségük, ugyanis nem készült el az a képernyőolvasó szoftver, amely segíthetett volna nekik ebben.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének elnöke azt mondta: a KSH kikérte ugyan a véleményüket, de már későn. Amikor tesztelték a programot, kiderült, az használhatatlan, új készítésére pedig már nem maradt idő, ezért eljárást kezdeményeztek, mondta a Kossuth Rádió Krónikájának Fodor Ágnes.

"Az egyesületünk azért fordul az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert úgy gondoljuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jogsértést követett el, megsértette az Egyenlő Bánásmód Követelményét akkor, amikor a számítógépet és internetet használó vak embereknek nem biztosította az online kérdőív kitöltését" - tette hozzá Fodor Ágnes.

A KSH népszámlálási szóvivője elismerte, hogy későn kezdték a programozást, Virágh Eszter szerint ugyanakkor az nem igaz, hogy nem gondoltak a gyengénlátókra. Kifejlesztették a programot, amelyet tesztelt is a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének egyik informatikusa, de azt állapította meg, hogy nem száz százalékosan akadálymentes. Mivel a kérdőív összefüggései rendkívül bonyolultak, ezeket a nem tudta kezelni a program. Bizonyára lehetett volna még továbbfejleszteni, de erre már nem kerülhetett sor - tette hozzá Virágh Eszter.

A szóvivő hangsúlyozta, a számlálóbiztosok készséggel segítenek a kérdőív kitöltésében. Interneten ugyan már nem, de papíron október végéig még megadhatók a válaszok - írja a hirado.hu.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NÉPSZABADSÁG