Újra felfedezték Szegeden a fogyatékkal élőket segítő gépeketHír | 2011.11.02.

Különösen nagy kihívás vakon, mozgássérülten vagy siketen elvégezni az egyetemet. A hátránnyal indulókra most különös figyelmet fordítanak a szegedi egyetemen.

Látássérülteknek olvasógép, kerekes székeseknek rámpa, esélyegyenlőségi előadóterem: Sansz-napot tartott a szegedi egyetem Életvezetési és Tanácsadó Központja. A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy az intézménynek vannak fogyatékkal élő hallgatói, akiknek a hétköznapok nem mindig akadálymentesek, gyakran segítségre lehet szükségük.

A Sansz- napon egy speciális gépekkel felszerelt szobát is átadtak. A különleges berendezéseket egy fiatal látássérült szociális munkás, Macska Zsuzsanna mutatta be az érdeklődőknek. A fiatal nő elmondta, ő egyetemei évei alatt nagyon sok segítséget kapott hallgatótársaitól és a tanároktól is, a speciális felszerelésekből azonban még ma is viszonylag kevés áll rendelkezésre, legalábbis otthon. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése, például egy felolvasógépé, meglehetősen drága magánemberek számára. Macska Zsuzsanna azonban hozzátette, egy számítógépen futtatható beszélő programhoz pályázat útján ingyen hozzá lehet jutni.

Vukovich Katica esélyegyenlőségi referens megjegyezte, a fogyatékkal élők segítését szolgáló gépek korábban is voltak az egyetem birtokában, ahová százötven-kétszáz fogyatékkal élő hallgató jár. Eddig azonban a berendezések jobbára a könyvtárban álltak bezárva, nem voltak megfelelően kihasználva, miközben lehetőséget adtak a hátránnyal indulók segítésére. Volt, aki nem is tudta, hogy léteznek ezek a berendezések a tanulmányi és információs központban, és olyan sérült személy is lehetett, aki nem akarta igénybe venni ezeket, valamiért nem szívesen használta - véli Vukovich Katica. „Nekünk is egy nagy feladat lesz az a része, hogy hirdessük” – mondta az esélyegyenlőségi referens a speciális gépekkel felszerelt szobáról.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MR1 KOSSUTH RÁDIÓ