Felállsz egy futópadra, és melletted egy amputált ember futHír | 2016.06.10.

Nem csak a bejutás és a terem, de a gépek és is akadálymentesek lesznek Budapest első akadálymentes fitnesztermében. Az eddig sportolási lehetőséget hiába kereső mozgás-, látás- és értelmi sérülteknek nyújt nyár közepétől edzőhelyet Újlipótvárosban a Suhanj Alapítvány. De nem csak a fogyatékossággal élőket várják, bárki beugorhat egy cranking edzésre, akár a mozgássérült edzőhöz is.

Egy sportolni vágyó mozgás-, látás-, vagy értelmi sérült ember akkor tud edzőterembe járni, ha tudja, milyen géphez üljön, hogyan edzzen, vagy meg tud fizetni egy személyi edzőt, és bevállalja, hogy a végén nem zuhanyzik, csak ha hazaért. Akinek nincs ilyen rutinja, az el van veszve. Gusztos Péter, a Suhanj Alapítvány vezetője szerint leegyszerűsítve ez a probléma, ami miatt olyan edzőtermet nyitnak június vége felé Budapesten, amit minden szempontból a valamilyen fogyatékossággal élők – mozgás-, látás-, vagy értelmi sérültek – számára alakítottak ki.

“Aki gondolkodik egyáltalán akadálymentességben, az többnyire csak azt érti rajta, hogy be lehessen jutni a bejáraton” – mondja Gusztos, aki szerint, ha egy ilyen terem egy plázában van, akkor ott jó eséllyel a folyosó végén van mozgássérült vécé, és fel lehet jutni lifttel. Az már jóval ritkább, hogy van mozgássérültek számára is alkalmas a zuhanyzó, és ugyancsak fehér holló a speciális gép – amihez például kerekessszékkel is oda lehet állni -, vagy a személyzet, akik jó eseteben segítőkészek, de kevés köztük, akinek van tapasztalata, gyakorlata vagy affinitása, hogy fogyatékkal élőkkel foglalkozzon.

Tovább a teljes cikkre

Forrás. ABCUG.HU