Felállhatnak a kerekesszékesek egy mexikói szalézi projekt segítségévelHír | 2015.06.15.

A mexikói „Don Bosco Sobre Ruedas” (Don Bosco kerekes székben) egyesület a fogyatékossággal élő fiatalok jobb és könnyebb mozgását elősegítendő újfajta kerekesszéket fejlesztett ki – számol be a Szaléziak.hu. A szervezet vezetője Jaime Reyes Retana szalézi szerzetes.

A fogyatékossággal élők egyik legfőbb problémája, különösen azoknak, akiknek gerincvelő-sérülésük van, a „felfekvés”, vagyis az állandó ágyban fekvés vagy kerekes székben ülés okozta sebek. Ehhez hozzáadhatjuk az emésztési problémákat vagy a csontritkulást a lábak csontjaiban, mivel kénytelenek hosszú időn át ugyanabban a helyzetben lenni – olvasható a guadalajarai jezsuita egyetem Magis szakmai, innovációs és kulturális oldalán megjelent beszámolóban.

Ezek a problémák ismerősek a Don Bosco Sobre Ruedas egyesület tagjainak is. A James Reyes Retana szalézi atya által koordinált egyesület azokkal a fiatalokkal foglalkozik, akik nem tudnak mozogni a saját erejükből; segíteni akar nekik, hogy jobb legyen az életük, és támogatja erőfeszítéseiket, hogy önálló életet éljenek. Tevékenysége részeként az egyesület elindította a „Technológia para la Autonomia y la Salud” (Technológia az autonómiáért és az egészségért, TAS) vállalatot, amely „személyre szabott kerekes székek” előállításán dolgozik, és amelyek nagyobb önállóságot biztosíthatnak használójuknak. A széket úgy alakítják ki, hogy lehetővé tegye  a használójának, hogy felálljon, vagy más szóval, megálljon a saját lábán.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: Magyar Kurír