Fél lábbal lett erőember a magyar férfiHír | 2014.08.12.

Reykjavíkban Szabó Ozor tiszteletére játszották a magyar himnuszt. Az épek között is a legerősebbnek bizonyult a hazai paralimpikon, aki nevelőotthonban nőtt fel, és az egyik lábát amputálták.

Óvodás korában került nevelőotthonba Szabó Ozor, aki ma, 42 évesen a világ legjobb fekvenyomója.

– Négyen voltunk testvérek. A szüleink elváltak, a bíróság pedig úgy döntött, hogy édesanyánk egyedül nem képes felnevelni minket. A bátyámmal Kőszegre kerültünk, két lánytestvérem Komáromba. A kiugrásra egyetlen lehetőségként a sport adódott – emlékszik.

Birkózni kezdett, és sorra nyerte a versenyeket. Tizenhét éves korában egy ittas motoros három barátjával együtt elgázolta. Az egyik lábát amputálni kellett, s lelkileg is összetört. Egy hónap teljes mélypont és két év útkeresés után ismét a sport segített.

– Elvittek Tatabányára egy fekvenyomóversenyre, ami paralimpiai sportág. Nekifeszültem az edzésnek, és húszévesen második lettem a magyar bajnokságon. Azóta a legrosszabb esetben is legfeljebb második voltam, többnyire nyerek. A versenysúlyom 150-160 kg. Fekvenyomásban a rekordom 225 kg, ami az épeknél is világcsúcs. Egy edzésen akár ötven tonnát is megmozgatok.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BORSONLINE