Fejsérülés és növényvédő szerek is állhatnak a Parkinson-kór hátterébenTanulmány | 2012.12.01.

Amerikai kutatók szerint a múltban elszenvedett súlyos fejsérülés és növényvédő szerekkel való komoly kontaktus fokozhatja a Parkinson-kór kialakulásának esélyét.

A Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány nem azt bizonyítja, hogy egy fejre mért ütés vagy bizonyos gyomirtók - elsősorban a parakvát - közvetlenül okozza a súlyos idegbetegséget, az azonban korábbi kutatási eredményekkel egybehangzóan valószínű, hogy ezek és más környezeti hatások, valamint a családi hajlam elvezethetnek a súlyos mozgáskoordinációs tüneteket okozó tünetegyütteshez.

"A traumatikus agysérülések és a parakvátnak való kitettség egyaránt mérsékelten növeli a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét, ha pedig mindkét hatás fennáll, az akár megháromszorozhatja az esélyt" - írta a cikkben Pej-Csen Lee, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének kutatója.

Lee és csoportja 357 frissen diagnosztizált Parkinson-kóros beteget és 754 egészséges embert vont be a kutatásba. Mindkét csoport tagjai Közép-Kalifornia mezőgazdasági régiójából származtak. Kikérdezték őket a múltban elszenvedett fejsérüléseikről, amelyek során legalább öt percre öntudatlan állapotba kerültek. Ezenkívül feltérképezték az 1974 óta lakóhelyük közelében végzett gyomirtós permetezéseket is.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU