Fejjel működtethető okostelefon mozgássérülteknekHír | 2014.11.22.

Az érintőképernyős okostelefonok alapvető használati tárgyként segíti az életünket, amire csak akkor döbbenünk rá, amikor valami miatt nélkülöznünk kell a mobilunkat. A végtagjaik mozgatására képtelen felhasználók számára az érintéssel történő vezérlés lehetetlen, ezért számukra egy egyébként egyszerű hívás elindítása, vagy SMS megírása is alapvető akadályokba ütközik.

Szezám, tárulj!

A megoldás a startup világ egyik legizgalmasabb országából, Izraelből érkezhet, ahol Oded Ben Dov két éve dolgozik a fejjel vezérelhető okostelefon koncepcióján. Az ötlet eredetileg nem is a mobilról, hanem a számítógép irányításáról szólt, viszont az ezt bemutató televíziós műsort látta a korábban katonaként, és elektromérnökként dolgozó Giora Livne, aki egy baleset miatt kerekesszékbe kényszerült.

Livne felhívta (azaz mással felhívatta) Ben Dovot és arra kérte, hogy a megoldást terjesszék ki az okostelefonokra is, mivel a mozgásukban korlátozott felhasználók csak segítséggel tudják kezelni, ezért Livne (és sorstársai) soha nem folytathatnak privát beszélgetéseket, fogalmazhatnak meg leveleket, vagy használhatják a netet egyedül, mivel valakinek mindig segítséget kel nyújtania.

Ben Dov és csapata két éves munka után jutott el abba az állapotba, hogy a Sesame Phone használható prototípus állapotba került és már tesztelhető is a rászorultak segítségével. A rendszer alapját jelenleg egy Nexus 5 képezi, amin egy speciális, a kamerát használó arcfelismerő program fut. A szoftver hanggal történő aktiválása („Open Sesame”) után a felhasználó feje lesz a vezérlő eszközt és annak finom mozgatásával irányítható a kijelzőn megjelenő kurzor.

Tovább az eredeti cikkre és a videóra

Forrás: BITPORT