Ezt tudja ma a technológia: ismét képes járni a mozgássérült férfiHír | 2015.09.11.

Az biztos, hogy nem sokat panaszkodik a technológiai fejlődés hátulütőire az a deréktól lebénult férfi, aki egy eszköznek hála öt év után ismét járni tud.

Az Ekso Bionics és Mark Pollock már korábban is dolgozott együtt. A férfi még 2010-ben esett ki egy második emeleti ablakból, és bár a zuhanást túlélte, deréktól lefelé lebénult. Az elmúlt években az amerikai cég egy olyan bionikus vázat fejlesztésén dolgozott, amivel ismét járni tudna. A férfi 2012-ben egy közös tesztelés során a váz és két mankó segítségével már képes volt néhány bizonytalan lépést megtenni, most azonban még ennél is nagyszerűbb eredményt értek el.

Pollock egy speciális eljárásnak, az úgynevezett transzkutáns gerincvelő stimulációnak köszönhetően ha minimális mértékben is, de ismét érzett, és mozgatni tudta a lábát. A Kaliforniai Egyetem kutatói most több elektródát helyzetek el férfin, majd finom elektromosság segítségével stimulálta a gerincét, amitől Pollock lába remegett, meg tudta emelni a térdét, a bőre pedig izzadni kezdett.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HVG.HU