EZÉRT MEGYÜNK MI IS SÉTÁLNI A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐKKEL – ÍGY SEGÍTHETSZ TE IS LÁTHATÓVÁ TENNI ŐKET!Hír | 2016.05.10.

Magyarországon csaknem félmillió fogyatékossággal élő ember él. Családtagjaikat, ismerőseiket is beleszámolva 1.8 millió embert érint ez a helyzet. Mégsem mondhatnánk, hogy a társadalom méltó módon bánna a sérültekkel. Akadálymentesítés, integráció, inkluzív oktatás, rehabilitáció, megfelelő lakóotthonok, munkalehetőségek biztosítása… csak néhány terület, ahol bőven lenne még tennivaló ahhoz, hogy ugyanúgy részt vehessenek az életben, mint bárki más. Az évnek egyelőre egy napja van, amikor a fogyatékossággal élők igazán láthatók. A Rehab Critical Mass  ad alkalmat erre, amely egyébként nemrégiben a „Legjobb civil akció” kategóriában díjat kapott. Az idei felvonulás május 29-én lesz. 

A WMN szerkesztősége úgy döntött, hogy együtt sétál a mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben akadályozott vagy mentálisan sérült emberekkel. Szerintünk bőven van még tennivaló a helyzetük javításában. Első körben például az adománygyűjtés a cél… azért, hogy harmadszorra is létrejöhessen ez a világszinten is egyedülálló kezdeményezés. Fiala Borcsa írása.

Egy bő hónapja a fiam (a szomszéd lány hatására) elkezdett gördeszkázni. Persze még beláthatatlanul távol van attól, hogy bonyolult flikkflakkokkal, szédítő bukfencekkel és vakmerő kunsztokkal szórakoztassa a közönségét. Egyelőre bőven beéri a képességei csiszolásához, ha a délutáni kutyasétáltatás alkalmával végiggördülhet a szigorúan vízszintes utcákon, merészebb pillanatokban akár egy enyhébb lejtőt is megkockáztatva. Így gurultunk-bandukoltunk a múltkor is, ám a csemetének a kellemes szórakozás helyett ezúttal csak a halálos bosszankodás jutott. Az út hepehupái között épp hogy hasra nem esett, a járdaszegélyeknél sokszor kellett kézbe venni a deszkát, minduntalan a szabad suhanás útjába állt valami akadály.

– Na, most képzeld csak el, ha kerekes székkel kellene itt menned! – hasított belém hirtelen a gondolat, majd körbefordultam, immár ezzel a szemmel nézve az ismerős környéket.

Ha kerekes székkel élnék itt, jócskán össze kellene szednem a bátorságomat, hogy egyáltalán kimerészkedjek az utcára. Hol itt akadnék el, hol ott, ennél a saroknál nem jutnék tovább segítség nélkül, amott pedig kész életveszély lenne keresztülvágnom.

Sajnos hiába írunk 2016-ot egy Európa kellős közepén lévő, „jól teljesítő” országban, még mindig nincs könnyű helyzetben az a közel félmillió ember, aki valamilyen fogyatékossággal élve próbál boldogulni a hétköznapokban.

Erre az áldatlan helyzetre szeretné felhívni a figyelmet az idén harmadjára megrendezett Rehab Critical Mass mozgalom. Az alapítók őszintén hisznek benne, hogy mi, együtt, egymással összefogva igenis javíthatunk a fogyatékossággal élő emberek életminőségén.

Május 29-én vasárnap kora délutántól te is csatlakozhatsz a vidám tömeghez, akik a Clark Ádám térről vonulnak át a Lánchídon keresztül az Erzsébet térre. Csupa izgalmas, színes program várja a fesztiválozókat, fellép többek között Tilla, Pásztor Anna, Müller Péter, a Republic és a Szilvási Gipsy Folk Band, de találkozhatsz számos parasportolóval is.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: WMN