Ezekre a szűrésekre kellene rendszeresen járniaSzakmai cikk | 2016.12.01.

Nő a szűrővizsgálatokra járók aránya, de még mindig sokakat visszatart a félelem, az esetleges szembesülés valamilyen betegséggel.

Az emberek leginkább kórházi, klinikai kereteken belül vizsgáltatják magukat, a nőgyógyászati szűrésekre azonban szinte kivétel nélkül magánrendelésekre mennek el nők. Sokan szívesen járnak egészségnapokra is, ahol vércukorszintet, vérnyomást mérnek, talán mert ezeket nem kórházi körülmények között végzik.

Dr. Molnár Dóra, a Róbert Magánkórház belgyógyász-kardiológus főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: a betegségek korai felismerése azért nagyon fontos, mert súlyosabb elváltozások kialakulását lehet vele megelőzni. Ez nemcsak az idősebb korosztályra igaz, hanem a fiatalabbakra is. A legtöbb vizsgálat OEP-finanszírozott módon is elvégezhető.

A főorvos kiemelte: az orvosi szűrések mellett érdemes rendszeresen otthon is önvizsgálatot tartani – az emlő rendszeres ellenőrzését elvégezni, illetve figyelemmel kísérni az anyajegyek kialakulását.

A 25-45 év közötti korosztálynál vérnyomás és vizeletvizsgálatot a háziorvosnál is el lehet végeztetni, és ő további vizsgálatokat is előírhat.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HIRADO.HU