Ezek a robotlábak váltanák le a kerekesszéketHír | 2016.04.03.

Az új-zélandi fejlesztésű Rex Robot olyan mesterséges külső váz, amely az otthoni és a terápiás felhasználásban is sok ember életét megváltoztatná meg.

Az új-zélandia Aucklandben működő Rex Bionics négy éven át tartó fejlesztésének eredménye az a mesterséges külső váz, amelynek segítségével a deréktól lefelé megbénult felhasználók már képesek lehetnek ülni, állni és sétálni. Ennek a praktikus hely- és helyzetváltoztatáson vagy az emocionális trauma feldolgozásán kívül állítólag az a legfontosabb hozadéka, hogy elkerülhetővé teszi a tolószék használatával járó komplikációkat – például a csontsűrűség csökkenését, ami máskülönben óhatatlan következménye lenne az egész napos tolószékben töltött időnek.

Az eszközhöz nem tartozik makó vagy a stabilitásához szükséges másféle keret, ami azt jelenti, hogy használata során a kezek szabadon maradnak. Ez előnyökkel jár a munkavégzésben, de az álló testhelyzettel együtt új lehetőségeket nyit a fizikoterápiás kezelések során is, amelykehez a terapeuták a megfelelő gyakorlatokat is kidolgozták.

 

A Rex Robot óránként másfél mérföldes, vagyis 2,4 kilométeres sebességgel sétál, ami a legtöbb ember által átlagosan választott sétatempó fele. A gyártó szerint ennél könnyedén haladhatna sokkal gyorsabban is, de a használók szerint nagyjából ez a kényelmes és biztonságos sebesség. A vállalatot alapító mérnökök egyébként maguk is közeli tapasztalatokkal rendelkeznek a kerekesszék használatáról.

Richard Little vezérigazgatónak egy közeli barátját érte baleset, amelynek nyomán belefogott a Rex Robot fejlesztésébe; a cégnél pedig olyan robotikai mérnökök is dolgoznak, akik maguk is kénytelenek kerekesszéket használni. Egyikük a Bloomberg riportjában mesélt róla, hogy már odahaza is kipróbálta a Rex Robotot: a tíz évvel ezelőtti balesete óta először sétálhatott el vele a közeli kocsmába, ahol a pultnál állva ihatott a barátaival.

Új szabványt alkotnának a terápiában

A Rex Robot a magánfelhasználóknak 80-95 ezer angol fontjába kerül, az árat a testre szabás költségei befolysolják, amire minden esetben külön is szükség van. A Rex Bionics távlati célja, hogy a robotokra épülő fizikoterápiás módszereket alapvető szabvánnyá tegye a garincvelő-sérülések, a stroke és más neurológiai problémák kezelésében, természetesen saját termékével foglalva el a piacvezető pozíciót.

A gép klinikai vizsgálatai folyamatosan zajlanak, amelyekkel kapcsolatban a gyártó legutóbb tavaly év végén tett közzé eredményeket. A vonatkozó közlemény szerint egyedül Európában és Észak-Amerikában félmillió ember él kerekesszékhez kötve, így a robot klinikai célú vagy egész napos otthoni használatra szánt kommercializálása a Rex Bionics befektetői számára is vonzó lehetőséggé válhat.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: BITPORT.HU