Évi két oltással karbantartható a magas vérnyomásHír | 2014.01.25.

Az évente kétszer beadott oltóanyaggal kordában lehet tartani a magas vérnyomást, ami több millió embert mentesítene a vérnyomásgyógyszerek napi szedésének terhe alól.

A vakcina egy hormon hatását gátolja a szervezetben, amely a vérerek körül lévő izmok összehúzódásának kiváltása révén növeli a vérnyomást. Az angiotenzin 2 nevű vegyület állandó összehúzódásra készteti az izmokat, melynek következtében az erek összeszűkülnek, és megnő az érfalakra gyakorolt nyomás, ami megnöveli a szívroham és az agyérgörcs kockázatát. Az oltóanyag ráveszi az immunrendszert, hogy olyan ellenanyagot termeljen, amelyek megakadályozzák, hogy az angiotenzin 2 elérje az izmokat.

Az eddig csak patkányokon tesztelt kísérleti oltóanyag az állatokban sikeresen csökkentette a magas vérnyomást, és legalább hat hónapig alacsonyabb, biztonságosabb szinten tartotta a vérnyomásukat, mielőtt emlékeztető oltásra lett volna szükség. A vakcinát fejlesztő japán Oszakai Egyetem kutatói azt remélik, hogy két éven belül megkezdhetik a humán kísérleteket.

A magas vérnyomás a felnőttek körülbelül 20 százalékát érinti, és a becslések szerint a szívrohamok és agyérgörcsök feléért felelős. Akkor alakul ki, amikor a vérerek fala nem képes többé megnyúlni és kitágulni, és ezáltal korlátozza a vér áramlását az egész testben. Egyes betegekben a sófogyasztás csökkentésével és a testmozgás fokozásával leszorítható a magas vérnyomás, de több millió betegnek gyógyszerekre van szüksége a rendellenesség kontrollálásához. Az egyik fő ellenszere az angiotenzin 2 receptor gátló (ARB) gyógyszerosztályba tartozó gyógyszerek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: Egészségtükör