Mérlegvonás a magyar uniós elnökség félévéről: mi történt a fogyatékosügy területén? Hír | 2011.07.12.

Június 30-án zárult hazánk soros uniós elnöksége, amelynek záróbuliját a soproni VOLT Fesztiválon rendezték meg. A fesztivál nulladik napja már szórakozással telt, Brüsszelben azonban nem állt meg az élet: az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Munkacsoportja konferenciát szervezett, ahol már a jövőbeni terveket vitatták meg.  

Magyarország különleges helyszínt választott a soros uniós elnökség záróbulijának, s milyen jól tette: a tizenkilencedik alkalommal megrendezett, keddtől vasárnapig tartó rendezvényen megdőlt a látogatási rekord, a VOLT Fesztiválon idén 102 ezren vettek részt. A kivételes alkalom számos magas rangú politikust vonzott a fesztiválra: így hazánk történetében először Schmitt Pál köztársasági elnök is képviseltette magát. Csütörtökön barátai körében Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is megjelent a rendezvényen: a VOLT szervezői csapatában nyári gyakorlatát töltő Ráhel lányát és másik két VOLTozó gyermekét látogatta meg.

2011 első felében Magyarország első alkalommal látta el az Európai Unió egyik csúcsszervének, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait. Hazánk Spanyolországgal és Belgiummal egy triót alkotva elnökölt, de nem csupán ez utóbbi országokkal, hanem a következő triót elkezdő lengyelekkel is igyekezett összehangolni a munkáját.

A fesztivál nulladik napja már – ugyan építkezéssel összekötött – szórakozással telt, Brüsszelben azonban nem állt meg az élet. Június 28-án az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Munkacsoportja konferenciát szervezett, ahol a fogyatékossággal élő emberek szempontjaira tekintettel vitatták meg az Európai Bizottság, az Európai Szociális Alapra vonatkozó szabályozási javaslatának prioritásait. Az előterjesztés az elkövetkező költségvetési ciklusra (2014-2020) vonatkozóan az ősszel kerül majd beterjesztésre.

A vitában Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a munkacsoport elnöke rámutatott, hogy a fogyatékos emberek jelenleg messze nem arányosan részesülnek az alap kifizetéseiből. „Elfogadhatatlan, hogy 2000 és 2006 között csupán 4% volt a fogyatékossággal élő emberek aránya az Európai Szociális Alapból finanszírozott projektekben, sőt ez az arány a jelenlegi ciklusban (2006-2013) további egy százalékkal csökkent” – hívta fel a figyelmet. Az Európai Bizottság képviselője, a rendelettervezet kidolgozásáért felelős Jeroen Jutte válaszában megerősítette, hogy ezeken az arányokon változtatni kell, és a megjelenő új szabályozásban ezt a tendenciát meg kívánják fordítani.
 
Kósa Ádám néppárti képviselő kiemelte, hogy Európa idősödő társadalmában nem egyszerűen befektetés a munkahelyek akadálymentesítése, hanem nélkülözhetetlen feltétele is a fenntartható társadalomnak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG