Ész nélkül öntik a pénzt a mopedekbeHír | 2012.12.14.

Az EL-GO és társai elvben arra lennének jók, hogy kerekesszék mellett vagy helyett megkönnyítsék a járni nem vagy csak alig tudó mozgáskorlátozott emberek életét. Egy ilyen eszköz újonnan 438 ezer forint, az OEP ezt nagyrészt vagy teljesen kifizeti a rászorulók helyett. A mopedek távolról sem tökéletesek, és nem is mindenkinek valók. A segédeszköz-kiutalási rendszer viszont tele van csapdákkal, így rengeteg mozgáskorlátozott emberhez kerül olyan eszköz, amit aztán nem tud használni. Az apróhirdetés-oldalakon hemzsegnek az áron alul, akár 100 ezer forint körül eladó mopedek. Az OEP pénzét ezzel az erővel az ablakon is ki lehetne dobni, és a mozgáskorlátozottak is rosszul járnak, mert segédeszköz nélkül maradnak. Évekkel ezelőtt felmerült már a kölcsönzéses rendszer kialakítása, de ehelyett csak lazább lett a szabályozás.

Nagyjából 445 millió forintot adott ki számításaink szerint az OEP 2012 első nyolc hónapjában a vényköteles gyógyászati segédeszközként forgalmazott elektromos mopedek piacvezető típusára, az EL-GO-ra. Egy ilyen kis piros, három- és négykerekes változatban is kapható moped bruttó 438 150 forintba kerül. Orvosi rendelvényre a betegek vagy szinte teljesen ingyen, az ár 98 százalékát fedező közgyógyellátással, vagy 80 százalékos normatív támogatással jutnak hozzá.

A furcsa az, hogy annak sem muszáj nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia, aki makkegészséges, egyáltalán nem szorul rá, de kedvet kap egy ilyen mopedhez. Másodkézből 100 ezer forint körüli összegért ugyanis bárki szerezhet El-GO-t, tucatjával taláni eladót a különféle apróhirdetés-oldalakon. Csak a jófogás.hu-n hetvenhét EL-GO-hirdetést számoltunk össze.

A gyógyászati segédeszközként forgalmazott mopedek lényegi tulajdonsága az, hogy nagyobb távolságot lehet megtenni velük, mint a hagyományos kerekesszékekkel. Az EL-GO például a műszaki leírása szerint egy feltöltéssel, a terepviszonyoktól függően körülbelül 40 kilométert tud menni. Elméletben. A sok-sok megkímélt állapotú moped részint annak köszönhető, hogy a beteg, akinek felírták, néha száz métert sem tud megtenni vele.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: INDEX