Esélyegyenlőségi fesztiválsorozat Magyarország húsz nagyvárosábanEsemény | 2011.08.15.

Magyarország húsz nagyvárosa adott otthont az egyetlen olyan nyári fesztiválsorozatnak, amely kifejezetten az esélyegyenlőség ügyét állította középpontba. Az EsélyNap 2011 elnevezésű rendezvény országjáró útja során szabadtéren, a helyi igényekre szabott integrációs programokkal várta az érdeklődőket. Az idei év tapasztalatairól Sztojkáné Hergovics Györgyi, a szervező Veled-Érted Egyesület munkatársa számolt be a Közelképnek.

Az EsélyNap 2011 fesztivál keretében májustól júliusig Magyarország húsz nagyvárosában szervezett szabadtéri rendezvényt a Veled-Érted Egyesület. A programsorozat elsősorban az Amszterdami szerződésben meghatározott hat esélyegyenlőségi célcsoportra hívta fel a figyelmet, így azokra, akiket megkülönböztetés ér fogyatékosság, nem, etnikai származás, kor, vallás vagy szexuális orientáció miatt. Az országjárás húsz állomása közül a legtöbb résztvevőt Szombathelyen és Szegeden regisztrálták, ahol több ezren vettek részt a fesztiválon.

„Célunk volt, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a hátrányos helyzetű csoportokra és a megkülönböztetéstől való mentesség fontosságára. Szeretnénk javítani e csoportok társadalmi megítélésén és a lakosság toleranciáján. Azért jártuk az országot, mert szemléletváltozásra van szükség, hogy a környezet befogadóbbá váljon" – mondta el a Közelképnek Sztojkáné Hergovics Györgyi, a Veled-Érted Egyesület munkatársa.

A programok helyi szintű megvalósításában közreműködő Esélyek Házai mellett a civil szervezetek a Civil Piacokon mutatkozhattak be a nagyközönség előtt. Mindemellett színpadi produkciók színesítették a napokat, a délelőtt folyamán elsősorban családi programokkal – báb- és bohócműsorral, óvodások és iskolások fellépésével, hagyományőrző zenekarok és tánccsoportok bemutatójával – várták az érdeklődőket. Színpadra lépett a Gördülő Tánccsoport és a Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes, a roma kultúrát és tradíciókat ápoló Romani Design Divatstúdió pedig ruháit és kiegészítőit mutatta be.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG