Esélyegyenlőségi fejlesztések a fővárosi tömegközlekedésbenHír | 2013.06.30.

A Budapesti Közlekedési Központ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fogyatékkal élők számára könnyebbé tegye a tömegközlekedési szolgáltatások igénybevételét, és eleget tegyen az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó jogos elvárásoknak.

2013. június 1-jétől olyan módosításokat vezettek be, melyek komoly változásokat hoznak az akadálymentes közlekedésben. Az egyik fontos újdonság, hogy újabb vonalakon állnak forgalomba modern Mercedes Citaro autóbuszok. A járműveket olyan paraméterekkel és felszereltséggel rendelték meg, melyek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi és esélyegyenlőségi elvárásoknak is.

Az új buszok teljesen alacsonypadlósak, a kerekesszékes és mozgásukban egyéb módon korlátozott utasok fel- és leszállását lenyitható rámpa, valamint számukra kialakított, alacsonyan elhelyezett ajtónyitó gomb segíti. Emellett a busz jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyed, így könnyítve meg számukra a közlekedést. A járművön megfelelő hely van kialakítva a kerekesszékesek számára. Az autóbusz minden oldalán látható a járatszám, a hátsó kijelző pedig a szokásosnál nagyobb méretű, ami segítséget jelent a rosszul látóknak. Az utastájékoztatást modern TFT monitorok segítik, melyek lehetővé teszik nagyobb mennyiségű, ugyanakkor a korábbinál áttekinthetőbb információk elhelyezését.* A megállóba érkezve szükség esetén külső hangszóró tájékoztatja a látásukban korlátozott utasokat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SINOSZ