Esélyegyenlőség a munkaerő-piaconSzakmai cikk | 2016.10.30.

Az idősek, a pályakezdők és a megváltozott munkaképességűek hátrányból indulnak

Egyre több munkahely jön létre az Észak-magyarországi régióban. Az állásokért azonban a nők, az idős munkavállalók, a pályakezdő fiatalok és a megváltozott munkaképességűek hátrányból indulnak. A hetedik regionális esélyegyenlőségi konferencián az ő lehetőségeikről esett szó – írja a minap.hu.

A pályakezdők nehéz helyzetben vannak ma a munkaerő-piacon. A helyzetet pedig tovább nehezíti, ha nő akar munkát vállalni. Matiscsákné Lizák Marianna, a MINŐIES Alapítvány irodavezetője rámutatott, a nők csoportja nagyon heterogén, hiszen vannak köztük pályakezdők, kisgyerekes anyukák, közép- és idősebb korúak – mindegyiküknek más és más az esélye.

– Egy biztos: ha a foglalkoztatási rátát nézzük, akkor tartósan fennáll a rés a férfi és a női foglalkoztatás között – mutatott rá.

A nők helyzetét tovább nehezíti a több műszakos munkarend. A kormányhivatal számos lehetőséggel támogatja őket. Szabóné Bikki Ágnes, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály vezetője elmondta, a támogatásaik lényege az, hogy a fiatalokat, és annak keretében a nők – kiemelten a GYES-ről, GYED-ről visszatérőket – támogatásához különféle lehetőségeket biztosítanak, bér, vagy bérköltség-támogatások keretében.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: SZAKSZERVEZETEK.HU