Esélyegyenlőség a divatban – hiánycikk, de pótolhatóHír | 2016.08.05.

Az, hogy valaki testi fogyatékossággal él vagy súlyos betegséggel küzd, még nem jelenti azt, hogy ne szeretne divatosan öltözködni. Sok esetben azonban a tömeggyártásra szakosodott divatipar nem képes megfelelő módon kielégíteni ezeket az igényeket. Vagy nem is akarja.

Az Amerikai Közegészségügyi Hivatal 2015-ös jelentése szerint minden ötödik felnőtt amerikai állampolgár valamilyen szintű fogyatékossággal él. Nálunk ennél jobb a helyzet, de így is magas a szám: a 2011-es népszámlálási adatok alapján 490 578 honfitársunk él valamilyen jellegű fogyatékossággal, ami az összlakosság 4,9%-a.

Mégis, az a mód, ahogyan a divatszakma eddig közeledett a téma felé, meglehetősen felszínes volt. Nem új tendencia a divatiparban, hogy a vékony egyenlánykák helyett változatos alkatú vagy korú modelleket kérnek fel divatbemutatókra vagy kampányfotózásra. Ebbe a körbe pár éve már a fogyatékkal élők is beletartoznak: 2014-ben Danielle Sheypuk személyében tűnt fel először kerekesszékes modell a New York-i divathét kifutóján, s ezt azóta több más figyelemfelkeltő megmozdulás is követte.

Ilyen volt a The Raw Beauty Project, amiben különböző fogyatékossággal élő nőket fotóztak le igazán gyönyörű beállításokban, de az izomsorvadással küzdő Jillian Mercado modell karrierje is ide sorolható, akit legutóbb például Beyoncé kért fel új kollekciójának fotózásához.

Tovább a teljes cikkre

forrás: NŐK LAPJA CAFÉ