A Gyerek Szigeten játékosan érzékenyítik a legkissebbeket a másság elfogadásáraHír | 2011.08.04.

Az idén tízéves Gyerek Szigeten a kicsik érzékenyítéséről sem feledkeznek meg: az autizmus állapotát óriás vízgolyók belsejében tapasztalhatják meg, a Láthatatlan Kiállítás szervezésében bekötött szemmel útvesztőben kereshetik a kivezető utat, míg az Ability Park kihelyezett állomásán játékos formában ismerkedhetnek egy számukra idegen világgal.

Az Óbudai-szigeten június 26-ig tartó Gyerek Sziget a kicsiknek nyújt állandó helyet a kikapcsolódásra, akik a számtalan koncert, ügyességi és kézműves játékok mellett egy számukra idegen világgal is kapcsolatba kerülhetnek. „Fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb halljanak a fogyatékossági típusokról, így minél elfogadóbb és toleránsabb felnőttekké váljanak" – vallják a szervezők, akik idén a környezettudatosságot és a fenntartható fejlődést állították a középpontba.


Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) június 11-12-én és 18-19-én látványos akcióval hozza közelebb a gyerekeket az autisták világához a Szigeten, ahol egy nagy medencével és négy vízigolyóval várják az érdeklődőket. A szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy osszák meg velük az érzéseiket az AOSZ sátrában, hogy aztán ezeket fotók, mini vallomások és videó felvételek formájában minél több emberhez eljuttathassák.

Vályi Réka, az AOSZ ügyvezetője elmondta, hogy azért választották ezt a nem éppen mindennapi figyelemfelhívó akciót, mert úgy érezték, hogy a szórólapoknak és plakátoknak nincs elég közvélemény-formáló ereje, s az elfogadás felé a személyes tapasztalat a legfontosabb lépés. „A Külügyminisztérium pályázati úton elnyert támogatásának köszönhető, hogy az akciót végbe tudjuk vinni. Reméljük, hogy jól fogadják az emberek és elgondolkodnak, hogy sokszor miért tűnnek „mogorvának” az autisták” – tette hozzá Vályi.