Érzékek színháza és terápiás kutyabemutató gazdagította a Campus fesztivál programjátHír | 2012.08.03.

A Campus fesztivál Civil Pont sátrában nem csak az Érzék Színházban, vagy a terápiás kutyabemutatón vehettek részt a látogatók, hanem beszélgethettek az ifjúságról és a fogyatékkal élőkről a témák képviselőivel. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) bázisán bárki megtanulhatta a jelnyelv alapjait, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központról pedig kiderült, hogy a debreceni egyetem mintegy 200 fogyatékos hallgatójának nyújt mindennapi segítséget.

A 2010-ben megalakult Civil Pont Együttműködés célja, hogy olyan sokszínű és érdekes programcsomagot alakítsanak ki a partnerek, amely új oldaláról mutatja be a civilek munkáját a társadalomban. Az idei Civil Pont sátor programjai közül sokan választották az Érzék Színházat, ahol bárki megtapasztalhatta, hogyan érez egy látássérült, vagy hallássérült ember. „Az érdeklődők párokba rendeződnek, és különböző jeleneteket játszanak el. A feladat során az egyik félnek bekötik a szemét, így teljesen a társára kell hagyatkoznia" – mondta el a sátor vezetője, majd hozzátette, aki eddig kipróbálta, nagyon élvezte a különleges színházat.

Számos fesztiválozót vonzott a sátorba a terápiás Kutyabemutató, ahol a Debreceni Agility Szabadidősport Egyesület terápiás kutyái és kiképzői mutatkoztak be. Az egyesület tagjai, akik 2000 óta a kutyás sportok népszerűsítéséért, a kulturált kutyatartás megismertetéséért küzdenek, saját, terápiás kutyájukkal egy előre felépített pályán prezentáltak egy-egy trükköt vagy feladatot. „Főleg az alapengedelmes feladatok bemutatására koncentráltunk: láb mellett követés, ültetés, fektetés, de igyekeztünk játékos elemeket is beletenni a műsorba, mint például lábátbújás, szlalom, ugrálás, hempergőzés" – tájékoztatott az egyik kutya kiképzője.

A kutyák, mielőtt terápiás kutyákká képeznék őket, egészségügyi vizsgálaton, szűrésen és képességteszten esnek át, ahol a veleszületett és tanult képességeiket is vizsgálják. Ezután kezdődhet meg a tényleges kiképzés, amely másfél-két évig tart. „Vannak népszerű kutyafajták, ilyen a labrador, vagy a retriever, de nincsen kifejezetten erre a feladatra alkalmas négylábú. Ha a teszteredményei megfelelőek, akkor még egy utcai keverékkutyából is válhat terápiás kutya" – mondták el az egyesületnél.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG