Ervinnek egy iPhone lett a szemeHír | 2015.02.16.

Vak tesztelő megmutatta, milyen jól lát helyette az okostelefonja. A utóbbi évek legszuperebb mobil appjával ön is segíthet neki.

Krekács Ervin két éve megmutatta, hogyan közlekedik GPS-navigációval, és iPhone-jával hogyan tud pénzt számolni. Azt azonban még ő sem gondolta, hogy a készülék még a zebrán való átkelésben is segíteni fog neki.

Pedig egy új appal ez is lehetséges: a Be My Eyes alkalmazással Ervin segítséget kérhet, mire a rendszer mobilinterneten keresztül összeköti egy önkéntessel. Minden, amit Ervin telefonjának kamerája mutat, megjelenik a segítő eszközének képernyőjén. Eközben a felek ugyanúgy tudnak beszélgetni is, mintha Skype-ot használnának.

Megnyomsz egy gombot, és jelentkezik egy látó

Az app létezéséről már néhány hete beszámolt a világsajtó, mi azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy a gyakorlatban is működőképes-e a rendszer. Kölcsönkértünk Ervinnek egy iPhone 6 Plus készüléket egy korlátlan telekomos 4G mobilinternettel, és megkértük arra, hogy használja a szolgáltatást annyiszor, amennyiszer csak bírja.

Közel két hétig önállóan tesztelte az appot, ezután kameránkkal végigkísértük egy átlagos napján, vásárlás, ügyintézés, közlekedés közben. Normál esetben Ervin mindig Texszel, a jámbor vakvezető kutyájával végzi napi rutinját, ezúttal azonban megkértük, hogy bízzon mindent az okostelefonos segítőkre.

Padlizsán vagy cukkini van a kezemben?

Ervin általában úgy indítja a beszélgetést, hogy magára irányítja az iPhone kameráját, bemutatkozik, röviden felvázolja a feladatot, majd megfordítja a telefont, hogy közvetíthesse vele az eseményeket.

Először vásárolni mentünk: a megfelelő típusú kenyér kiválasztásában egy csepeli hölgy segédkezett, a következő hívás során egy cukkinit kellett megkülönböztetni egy padlizsántól, és kiválasztani a zöldségekből egy egészséges darabot - ebben Ervinnek egy erdélyi magyar fiú segített (a padlizsán vagy vineta az erdélyi konyha fontos alapanyaga). Végül egy Kecskemétről jelentkező hölgy a polcsorok között segített megtalálni neki az öblítőszert.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO