Értelmi fogyatékos tagja lesz az Országos Fogyatékosügyi TanácsnakHír | 2011.12.12.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Bercse László önérvényesítőt jelölte az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) tagjává. „A fogyatékosügyi mozgalom során történelmi jelentőségű Bercse László jelölése, aki saját és társai érdekeit minden szakembernél hitelesebben tudja képviselni az OFT munkájában" – mondta Gyene Piroska,az ÉFOÉSZ elnöke. Az új összetételű testület november végén tartotta alakuló ülését.

Bercse László évek óta részt vesz önérvényesítő csoportok munkájában - 2005 óta a II. kerületi Önkormányzati Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában tevékenykedik. Nagy rutinnal rendelkezik társai érdekérvényesítésében: beszédet mondott az országgyűlés emberi jogi bizottsága előtt, részt vett a fogyatékos emberek világtalálkozóján Berlinben. Legutóbb egy portugáliai konferencián szólalt fel.

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) a Kormány tanácsadó szerve minden fogyatékosságügyi kérdésben, ezért alapvető fontosságú Bercse munkája a Tanácsban, aki képviselve a „Semmit rólunk nélkülünk!" alapelvet közvetlenül, érintettként szólhat bele a döntéshozatalba.

A közeljövőben számos, az értelmi fogyatékos embereket érintő kérdés, mint a gondnokság, a tömegintézmények bezárása, a támogatott lakhatás bevezetése lesz napirendben, s mindez az ÉFOÉSZ szerint még jobban növeli az önérvényesítő tag munkájának súlyát. „Ezekben a kérdésekben is olyan társaim ügyét képviselem, akik nem tudják a hangjukat hallatni. A célom, hogy több figyelmet szenteljenek az értelmi fogyatékos emberekre, egyenlő mércével mérjék őket a társadalomban!" - foglalta össze az önérvényesítő terveit.

„A Tanácsban az értelmi fogyatékos embereket kivéve eddig is minden fogyatékossági típus képviseltette magát. A fogyatékosügyi mozgalom során történelmi jelentőségű Bercse László jelölése" – foglalta össze Gyene Piroska. „László minden szakembernél hitelesebben tudja elmondani, hogy neki és sorstársainak mire van szükségük" – tette hozzá.

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) nem kormányzati oldala delegált tagjainak négyéves megbízatása október 30-án lejárt, ezért az érintett szervezeteknek új tagokat kellett jelölniük. Az idén megújuló tanácstól az érintett szervezetek mindenekelőtt hatékonyabb működést várnak, akár a Tanácson belül megalakuló külön munkacsoportok, mint például a már létrejött parkolási munkacsoport révén. Az ÉFOÉSZ reméli, hogy az OFT a fogyatékos embereket érintő kérdésekben hasznos szakmai javaslatokat fogalmaz meg, és összehangolja az érintettek igényeit a kormányzati lehetőségekkel.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG