Értelmi sérült fiatalok festményeiből nyílt kiállítás a Zsolnay Kulturális NegyedbenHír | 2012.12.11.

A Fogyatékosság Világnapján, december 3-án a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben értelmi sérült fiatalok festményeiből nyílt kiállítás. A Fogd a Kezem Alapítvány Képzőművészeti műhelyének tárlata két teremben mutatja be nyolc fiatal harmincnál több alkotását, amelyek december végéig tekinthetőek meg.

Az „Én is benne vagyok" című kiállítást értelmi sérült fiatalok performansza nyitotta meg, amely egyben betekintést nyújtott az alkotási folyamatba. Az előadás végén a közönségnek is ecsetet kellett ragadnia, így minden látogató otthagyta névjegyét a csoportosan létrehozott alkotáson. 

A Special Open Art projekt keretében megvalósult tárlatot Hegyi Csaba festőművész, a PTE Művészeti Karának adjunktusa nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a 21. század képzőművészete válságban van, ezért olyan forrásokat keres, melyből ihletet meríthet. Ilyen forrás például az értelmi fogyatékos alkotók művészete, az outsider art (a hivatásos művészet keretein kívül rekedő alkotók munkája), amely magában foglalja az ősi, eredeti játékosságot és a létrejöttükhöz szükséges nyíltszívűséget. Kiemelte, hogy ez a forrás örök, elapadhatatlan.

A Fogd a Kezem Alapítvány művészeti foglalkozásainak vezetője Mészáros Márk úgy válogatta a kiállítás darabjait, hogy azok minél több technikát és témát mutassanak be, így a látogatók sokszínű képet kaphatnak a fiatalok tehetségéről. Személyes kedvencei az állatábrázolások, amelyek javarészt egy nyári alkotótábor során készültek.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG