Érted? Hallod? Látod? Elfogadod? - Játékos érzékenyítés a Strázsa Tanyán Hír | 2015.06.04.

Németné Horváth Beáta és családja évek óta táboroztat iskolás gyerekeket a szabadszállási Strázsa Tanyán, ahol az ország különböző részeiből érkező fiatalok korosztályuknak megfelelő foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a vidéki élet mindennapjaival.

A jó levegőn, csodálatos környezetben a városi gyerekeknek lehetőségük van lecsendesedni, lenyugodni és olyan programokon részt venni, melyek a régi tanyavilágot eleveníti fel. Kipróbálhatják többek között a fogatozást, lovaglást, íjászatot, kenyérdagasztást, kemencés lángos- és kenyérsütést, nemezelést, állatok etetését, gondozását, emellett népi játékokban is próbára tehetik leleményességüket. Kirándulásokat tesznek a környéken a Kiskunság csodálatos tájain.

A táborok egyediségét nemcsak ez adja, hanem az is, hogy az iskolások a tanyán találkozhatnak azokkal az értelmi sérült fiatalokkal, akik alkalmanként - a részükre kidolgozott, önállóságukat segítő program kapcsán - szintén részt vesznek a foglalkozásokon, és egyes munkafolyamatokban is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek személyes megismerés útján, együtt tevékenykedve könnyebben elfogadják és tolerálják a másságot. Ebből az ötletből kiindulva az idei csoportok programjába bekerült a játékos, két órás érzékenyítő – egymás elfogadását segítő – foglalkozás is. A De juRe Alapítvány felkészítésében és munkatársának közreműködésével a gyerekek különböző szituációs, csoportos és ügyességi feladatok megoldásával betekintést nyerhetnek a látás-, hallás-, értelmi – és mozgássérült emberek életébe. A nyár folyamán 10-18 éves tanulók vesznek részt az érzékenyítő tréningen, a korosztályuknak megfelelő feladatok megoldásával.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: REHABPORTÁL