Erősödhet a látássérültek hozzáférése a kulturális termékekhez - Kibontakozó nemzetközi összefogás a látássérültek érdekébenHír | 2012.11.15.

A Tanácsban folyó múlt heti egyeztetéseket követően eldőlt, hogy részben Kósa Ádám EP-képviselő jelentésének köszönhetően az Európai Unió egy új nemzetközi egyezmény kidolgozását kezdheti meg, amely a látássérültek és olvasási képességükben korlátozott személyek kulturális termékekhez való hozzáférését fogja erősíteni.

A legutóbbi illetékes tanácsülés (Coreper) felkérte az Európai Bizottságot, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) közreműködésével vegyen részt annak a nemzetközi egyezménynek a kidolgozásában, amely a látássérültek számára nagyobb hozzáférhetőséget biztosítana a szellemi és kulturális javak területén. A nemzetközi szerződés célja többek között, hogy a fogyatékossággal élő személyek javára engedett szabad felhasználásnál a művek többszörözésére és terjesztésére vonatkozóan történjenek könnyítések, vagyis esetükben valamennyi felhasználás szabadon történhessen. Ennek feltétele volna azonban, hogy a szabad felhasználás kizárólag a fogyatékos személyek fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő igényeinek kielégítését szolgálhatja.

"A nemzetközi szerződés kidolgozásának megindítása rendkívül bíztató minden látássérüléssel élő európai polgár számára. A látássérültek esetében elenyészően kevés a számukra akadálymentes formában olvasható irodalom és könyvtári szolgáltatás, ami káros következményeket éreztet az oktatás területén és kihat a látássérült emberek foglalkoztatási helyzetére is" - jelentette ki Kósa Ádám a döntés kapcsán.

"Ez a munka közös, három intézményen alapuló erőfeszítés eredménye volt, mind az Európai Bizottság, az Európai Parlament és különösen a Tanácsnál dolgozó, a területen illetékes magyar diplomaták sikere is egyben" - hívta fel a figyelmet Kósa Ádám európai parlamenti képviselő.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ