Érintés az UffizibanHír | 2012.05.30.

A firenzei Uffizi Galéria kísérleti jelleggel egy Érintsd meg az Uffizit nevű termet nyit, amelyben három eredeti görög-római szobrot helyez el. Mégsem a látvány lesz a döntő, hanem az érintés.

A nevezetes Uffizi Galéria a közeljövőben tíz új temet nyit meg a földszinten, amelyben 16. századi festők, például Andrea del Sarto és Raffaello festményeit állítják ki, de helyet kapnak majd bennük hellenisztikus és római szobrok is.

Az új termekbe kerül majd többek között a római művészet remeke, a márvány Tüskehúzó fiú, a görög Aphrodité, az úgynevezett Gaddi Torzó, és a 2. századi Farnese Herkules. A műalkotások többségét más termekből helyezik át, de hoznak antik szobrokat a firenzei Régészeti Múzeumból is, amiket ezentúl az Uffiziban láthatnak az érdeklődök.

Az Uffizi igazi különlegességet is kínál majd, a most kialakításra kerülő egyik teremben három szobrot állítanak ki, de nem a látvány lesz a fontos. Ezeket ugyanis a gyengén látóknak és a vakoknak tartják fenn az Érintsd meg az Uffizit kísérleti program keretében – írja a La Nazione. A teremben a szobrok szépségét érintéssel, tapogatással élvezhetik majd a látássérült látogatók.

Antonio Natali, a múzeum igazgatója elmondta az ANSA hírügynökségnek, hogy az átrendezés annyiban is újszerű lesz, hogy - a tervek szerint - a múzeumot nem zárják be még rövid időre sem.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: JUHARI ZSUZSANNA BLOG