Épekkel edzett, majd a paralimpikonokat vitte sikerreHír | 2016.10.02.

Dr. Sós Csabával, az ép úszóknál évtizedek óta megkerülhetetlen szaktekintéllyel beszélgettünk, aki a riói paralimpián szövetségi kapitányként szolgálta az előkészületeket.

- Az olimpián három arany-, két-két ezüst- és bronz-, a paralimpián egy arany-, két ezüst- és öt bronzérem: íme, a magyar úszók nyári dicsőséglistája. Így mindkét eseményen az úszás volt a legsikeresebb sportágunk. Minek köszönhető ez?

- Először is hadd tompítsam a rivaldafényt: az úszásban nagyon sok versenyszám van, nyilvánvalóan több érmet lehet nyerni, mint például a labdajátékokban. Ugyanakkor az úszás Magyarországon hagyományos sikersportág. Nem akarok visszamenni 1896-ig (az első magyar ötkarikás bajnok Hajós Alfréd volt a 100 méteres gyorsúszásban – a szerk.), hadd említsem csak az utóbbi négy évtizedet ennek bizonyságául.­ Kiválóan felkészült edzők és remek példaképek sorakoznak előttünk.

- Az ön szerepe megkerülhetetlen ebben: a Testnevelési Egyetem tanszékvezetőjeként és a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnökeként szolgálta az épek, míg szövetségi kapitányként a paraúszók előkészületeit.

- Már nyolc éve irányítom a fogyatékkal élő úszók sportját, és ennek minden percét élvezem. Itthon ez szinte ismeretlen terület, sok kibeszéletlen probléma van a parasportolók kapcsán, holott rendkívül komoly szakmai munka zajlik náluk. Még azzal együtt is, hogy úgy érzem: az élő televíziós közvetítések révén az idei találkozó meghozta az áttörést a magyar társadalomban. Meglepően sok pozitív visszajelzést kaptunk a paralimpiáról, amely nyugaton már régóta népszerű versengés.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NOL.HU