Ennyi belefér: fél óra mozgás az egészséges keringésértHír | 2015.11.14.

A szív- és érrendszer védelmében a legfontosabb, amit tehetünk, hogy edzésben tartjuk szervezetünket. Hogy hogyan? A gyógytornász szerint nem kell nagy ördöngösségekre gondolni, egy a lényeg: minden jöhet, ami egy kicsit is megdobogtatja a szívet!

Ahhoz, hogy távol tartsunk mindenféle keringési betegséget (és az összes velük járó szövődményt), nemcsak táplálkozásunkra kell figyelni, de érdemes felhagyni a káros szenvedélyekkel is. Mindez azonban mit sem ér, ha a mozgás kimarad a sorból: nem kell órákon át tartó, izzasztó edzéseken kínozni magunkat, vagy horribilis összegeket áldozni otthoni kondigépekre. Szánjunk napi fél órát olyan hétköznapi mozgásformákra, amelyek könnyen beilleszthetők a napirendbe! Regős Ágota gyógytornászt kérdeztük.

Felállni!

"A keringésre hatni a fotelban nem nagyon lehet" - kezdi a szakember, aki szerint sokkal könnyebb dolgunk van, ha a megelőzést szem előtt tartva mihamarabb észbe kapunk, és az ún. kardio jellegű mozgásokat iktatjuk be mindennapjainkba. "Ezek nem csak egy-egy izomcsoportot mozgatnak meg, hanem a szervezet egészére, így a szív-érrendszerre is hatással vannak. Ilyen egyszerű mozgás lehet egy kiadós, tempósabb séta, a nordic walking, a kocogás, az úszás, a vízben végzett torna vagy akár a kerékpározás - mindegyik bárki számára elérhető, és elég csupán napi fél órát rászánni keringésünk frissítése érdekében. Akinek még nincs súlyos állapotban a keringési rendszere, annak nem feltétlenül kell ennél komolyabb mozgásformákban gondolkodnia" - teszi hozzá

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA