Emelkedhet a rehabilitációs ellátásban részesülő személyek foglalkoztatottságaHír | 2013.01.08.

A rehabilitációs ellátásban részesülő személyek foglalkoztatottsága várhatóan növekedésnek indulhat az ellátási körbe tartozók számára megállapított kereseti korlátozások enyhítését követően.

2012. december 11-én a Parlamentben elfogadták a 2013-as költségvetés utolsó tervezetét, amely salátatörvényként egy apró jogszabályváltozást is tartalmazott. Ez a változás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának fontos szegmensét érinti. Az egészségkárosodással élő, ellátásban részesülő emberek a 2012-2014-ig tartó idő időszakban egy új szabályozás alapjain álló felülvizsgálaton vettek és vesznek részt.

A komplex felülvizsgálat új rendszere, a legszélesebb célcsoportot érintően, a 40-69 össz-szervezeti egészségkárosodási százalék-csoportba sorolt személyeket foglalkoztathatósági – és más szempontok alapján – 2 nagy körre bontja: rehabilitálható és rokkant személyekre. A rehabilitációs ellátásban részesülő kör a minősítés alapján elméletileg munkára készebb állapotban van, mint a rokkant ellátást kapott személyek. A keresetkorlát eddigi szabályozása azonban az egészségesebbnek tekinthető rehabilitációs ellátásban részesülő személyek számára nem motiválta megfelelően a munkába állásra, hiszen már egy 4 órás munka esetén felfüggesztették ellátásukat. Emiatt több munkáltató érezhette, hogy egy 4 órás munkára szinte lehetetlen volt toborozni ebből a célcsoportból.

Az új szabályozás értelmében januártól, a rehabilitációs ellátásban részesülő személy ellátását abban az esetben kell szüneteltetni, ha „keresőtevékenységet végez vagy közfoglalkoztatásban vesz részt, ha a munkaszerződés szerinti heti munkaideje a 20 órát meghaladja”. Ez lehetővé teszi a rehabilitációra nevesített csoport esetében, hogy egy napi 4 (heti 20) órát meg nem haladó munkát elvállaljon. Ez megteremti a munkaadó és a munkavállaló számára is az egyik legoptimálisabb munkavállalási lehetőséget: a munkavállaló elvállalhat egy – neki talán terhelhetőségi elvárásokban is kedvezőbb – 4 órás munkát úgy, hogy nem veszíti el a biztos ellátását. Emellett a munkaadók számára ezzel újra megnyílik a 4 órás munkakörökre történő toborzásnak a lehetősége, amely a korábbi szabályozásnak megfelelően – a keresetkorlát engedékenyebb jellege miatt – inkább a rokkant ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő személyek számára jelentett motivációt.

Ez várhatóan növelni fogja a munkavállalási kedvet és a munkaerő-kínálatot a megváltozott munkaképességű emberek között, hiszen korábban a haszonáldozat miatt nem érte meg rehabilitációs ellátásban részesülőként elvállalni egy 4 órás – az ellátás összegével közel azonos jövedelmet – jelentő munkát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FRTT