Emberi őssejttel gyógyítottak vak patkányokatTanulmány | 2012.03.16.

Az emberi szemből vett őssejtek segítségével valamennyit visszanyertek a látásukból a kísérleti alanyként használt vak patkányok. A felfedezés segítséget nyújthat a zöldhályog okozta vakság kezelésében, ha embereknél is sikerül hasonló eredményeket elérni. Az állatkísérletek során sikerült elérni, hogy a sejtek új idegeket hozzanak létre a szemben, amelyek a meglévő idegekhez kapcsolódva részlegesen helyreállítják a látást.

A zöldhályogot a szemben megnövekedett nyomás okozza, és azért vezethet vaksághoz, mert a magas szemnyomás elpusztítja a retinális idegdúcsejteket, amelyek eljuttatják az információt a látóhártyáról az agyba. A University College London és a Moorfields Szemészeti Klinika kutatói úgy vélik, hogy a humán őssejtekkel regenerálni tudták a retinális ganglionsejteket. A vizsgálatokhoz szaruhártya-átültetéskor használt donorsejteket használtak fel.

A kutatók az igen ritka, őssejtfunkciókkal is bíró Müller-féle gliasejtekből gyűjtöttek mintát, amelyeket laboratóriumban tenyésztettek tovább, majd alakítottak át retinális ganglionsejtekké. Ezeket a sejteket ültették azután be olyan vak patkányok szemébe, amelyeknek hiányoztak a retinális idegdúcsejtjei. A transzplantáció után a patkányok fejéhez csatolt elektródák jelezték, hogy az állatok agya reagált a fényre.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX