Elsőként teljesítheti az agility pályát a vak férfiHír | 2016.02.02.

A békéscsabai Simon Csaba lehet az első olyan látássérült Magyarországon, aki kutyájával teljesíti az agility pályát. A férfi az Alt Sándor vezette Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klubbal készül a nehéz, még Európában is nagyon ritka teljesítményre.

— A klubban minden tekintetben a csapat teljes jogú tagja vagyok, és ez nagyon fontos számomra — mesélte lapunknak az ötven éves férfi. Mint elárulta, régóta, több mint két évtizede foglalkozik kutyákkal, korábban skót juhász collie-t tenyésztett, ám ezzel a tevékenységgel — ahogy romlott a szeme — kénytelen volt felhagyni.

— Sajnos, mára szinte semmit nem látok, és bármilyem furcsa, ez vezetett odáig, hogy az agility-ben kipróbálnám magam — ecsetelte Csaba.

— A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének Napraforgó Gyógypedagógiai Központjában dolgozom, és ott ismerkedtem meg Ale Patríciával és a szüleivel. A kerekesszékes kislány maga is paragilityzik, és velük jutottam el Gyulára, az Alt Sándor vezette Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klubhoz. (Az agility kutyás ügyességi sportág, ahol a négylábúak gazdáik iránymutatásával egy akadálypályán haladnak- a szerző) Nem tagadom, hogy nagyon tetszett az a légkör, amivel ott találkoztam. Egyetlen pillanatra sem éreztem, hogy kevesebbnek tartanának, mindenben a kezdetektől teljesen egyenlőként tekintettek rám, rögtön befogadtak a csapatba. Teljes jogú társuk lettem, és folyamatosan segítenek abban, hogy miként képezhetem magam és a kutyámat. Alt Éva egyéni foglalkozást talált ki direkt nekem, emellett be is állok közéjük. Én ugyan a látásom hiánya miatt nem tudok „jobbra vagy balra átot” csinálni, mégis megtaláltam a helyem köztük. A sport fontos, új kihívást jelent számomra.

Csaba szólt arról is, hogy Alt Sándort már régebb óta ismeri, hiszen egyesületük több alkalommal rendezett esélyegyenlőségi napot, és a meghívására náluk is tartottak bemutatót mozgássérült fiataloknak.

— Akkor még jól láttam. A sors viszont úgy adta, hogy most már én is közéjük járok, mégpedig nagyon boldogan. Alig várom, hogy jöjjön a tavasz, és újra kezdődhessenek az edzések — fogalmazott.

— Nagy kihívás a számunkra, hogy képes legyek egy agility pályát teljesíteni. Nem a verseny, nem a kupa érdekel, hanem, hogy meg tudom csinálni. Sanyiékkal közösen folyamatosan alakítjuk az edzéstervet ennek érdekében. Simon Csabának egyébként egy német Kisspitz kutyusa van.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BEOL.HU