Első lépés az önállóság feléHír | 2013.06.20.

Minden fiatal életében nagy változást hoz, amikor elhagyja a szülői házat, egyedül, párjával vagy töb­bedmagával költözik egy különálló lakásba, amit a maga ízlése szerint varázsol otthonná.

A szülők öröm és féltés között engedik el gyermekeiket, de mindkét részről nagyobb az ismeretlen miatti aggodalom, ha az érintett fiatal fogyatékkal él, s míg korábban szinte minden lépésében segítették, mostantól jóval kevesebb külső beavatkozással, szinte önállóan kell megfelelnie a hétköznapok kihívásainak. Az első háromszéki védett lakást idén június 11-én adták át Sepsiszentgyörgyön két fiatal számára.

Ge­cse Hajnalka és Dukrét Tímea a fogyatékkal élő fiatalokat fejlesztő és fog­lalkoztató megyeközponti Írisz Házban tevékeny­kedik a létesítmény ala­kulásától, ők az elsők, akik kipróbálhatják az önállóság minden örömét, nehézségét. A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Ház asztalosműhelyének jö­vedelméből bérelt tömb­házlakást már most ott­honuknak érezhetik, hisz ők is részt vettek a rendbetételében, berendezésében, a múlt keddi ava­tóünnepségen pedig azt hallhatták, nem az elvá­gott szalag fogja összetartani a lakást, hanem az a szeretet és boldogság, amivel betöltik. Míg a két fiatalt a jelenlévők virágcsokrokkal és jókí­ván­ságokkal halmozták el, Hajnalka szüleit kérdezték, mire szá­mítanak, az öttagú család hogy éli meg a huszonhat éves lány elköltözését.

„Ahhoz, hogy a fogyatékkal élő gyermek sérültsége ellenére egészséges lelkületű legyen, mindent meg kell tenni a nyitottság irányába, és mi ezt megtettük”  indítja a beszélgetést Gecse András, Hajnalka édesapja, aki feleségével, Gecse Hajnallal együtt a legtermészetesebb módon meséli kislányuk történetét.

Hajnalka nyolc hónapos volt, amikor kiderült, nem tud lábra állni, nincs egyensúlyérzéke, nem tud fogni a kezével. A szülők orvosról orvosra jártak, végül két és fél éves korában Csíkszeredában készült el az az agyi komputertomográfos felvétel, amely kimutatta, hogy agyvérzéssel született, a bajok arra vezethetőek vissza. A diagnózis: skizofrénia.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁROMSZÉK.RO